פטמות סדוקות עלולות להופיע כאשר טכניקת ההנקה לא נכונה או כאשר התינוק לא נצמד לשד בצורה מיטבית. התינוק "נאבק" כדי לקבל מספיק חלב ומפעיל עומס על רקמת הפטמה הרגישה. סדקים ופצעים אלה מייצרים כאב ואי נוחות. במדריך הזה אסביר כיצד ניתן לטפל ואף למנוע אותם על ידי ניהול הנקה נכון.
מה זה פטמות סדוקות?
סדקים או פצעים כואבים בפטמה העלולים להופיע בתקופת ההנקה הראשונית. סדקים אלו עלולים לגרום לאי נוחות משמעותית ולהפוך את ההנקה לחוויה מאתגרת וכאובה עבור אמהות רבות.
מה גורם לפטמות סדוקות?
לרוב הצמדות לא מיטבית של התינוק לשד מהווה את הגורם המרכזי. כאשר התינוק לא נצמד כראוי, זה יכול להוביל ללחץ מוגזם על הפטמה אותו מפעיל התינוק באמצעות פיו או חיכוך של הלשון בפטמה. סיבות נוספות שעלולות להשפיע הן לשון קשורה, מבנה חיך עליון גבוה או חוסר איזון של התינוק מהמנח ברחם שגורמת להעדפת צד או לסתות קפוצות.
תסמינים ואבחון
התסמינים של פטמות סדוקות כוללים אדמומיות, כאב, יובש, רקמה עורית מחוספסת, דימום וסדקים פתוחים. תסמינים אלו עלולים לגרום לאי נוחות גדולה בהנקה וללא טיפול ומעקב ראוי להתקדם לבעיות חמורות יותר. יועצת הנקה יכולה לסייע לאבחן סדקים בפטמה לעזור במציאת פתרונות למניעה ולתת הנחיות טיפול. במיגה ויש ורך בטיפול במשחות עם מרשם ניתו לפנות לרופא .
אפשרויות טיפול
למרבה המזל, ניתן לטפל ביעילות בסדקים בפטמה, ולאפשר את המשך ההנקה ללא כאב משמעותי.
אפשרויות הטיפול כוללות:
1. תיקון ודיוק תנוחת הנקה: שיפור ההצמדה בינך לתינוק בזמן ההנקה יכול לעזור להקל על כאב הקשור לסדקים בפטמה
2. קרמים ומשחות לפטמות: מריחת קרמים על בסיס לנולין יכולים לספק הקלה ולסייע להחלמת האיזור. לשים לב ! אין להשתמש במשחות או קרמים המכילים חומרים העלולים להיות מסוכנים להתינוק בזמן ההנקה.
יש לך כאן קופון הנחה (omer10) למשחת הנקה
3. טיפול בכאב: משככי כאבים ללא מרשם, כגון פרצטמול (יש להתייעץ תמיד עם רופא מטפל לפני נטילת תרופות)
4. לחות : שמירה על האיזור הפצוע לח באמצעות קונכית הנקה שמגנות על הפטמה או רפידת נרסיקר יכול מאוד להקל ולהאיץ את תהליך הריפוי (מחכה לך קופון בעמוד ההטבות שלי).
5. אוורור : הימנעות מחיכוך או בגדים צמדים ואיוורור המקום יכולים לסייע בהקלה ותהליך ההחלמה. אם יש לך רפידות הנקה והן לוחצות המנעי מלשים אותן בחזייה. נסי למצוא רפידות רב פעמיות מכותנה אורגנית על מנת להוריד את רמת החיכוך למינימום.
6. תרופות מרשם: במקרים מסוימים, אנשי מקצוע בתחום הבריאות עשויים לרשום תרופות לטיפול בזיהומים או לטיפול בכאב
7. תרופות ביתיות וטיפולים טבעיים:
מריחת חלב אם: חלב אם מכיל תכונות אנטיבקטריאליות ונוגדנים שיכולים לעזור להרגיע ולרפא את הפטמות
שטיפות במי מלח: שטיפת הפטמות בתמיסת מי מלח יכולה לקדם ריפוי ולהפחית את הסיכון לזיהום.
שמן קוקוס אורדני בכבישה קרה, לשמן קוקוס יש תכונות אנטיבקטריאליות ואנטי דלקטיות ויכול מאוד להקל.
מגני פטמות: מגני פטמות מסיליקון יכולות לספק הקלה זמנית על ידי הפחתת החיכוך בזמן היניקה ומאפשרת לפטמות להחלים.
טיפול נכון בפטמות: שמירה על היגיינה טובה והימנעות מסבונים קשים או קרמים על הפטמות יכולים למנוע גירוי נוסף.
כיצד להמנע מפטמות סדוקות?
מניעת סדקים בפטמה חיונית לחוויית הנקה נוחה. הנה כמה אופציות שכדאי לשקול:
הדרכה מקצועית: יש המון חומר מקצועי בנושא וניתן גם להתייעץ עם יועצת הנקה כדי ללמוד טכניקות הנקה נכונות והצמדה יעילה.
לשון קשורה: זהו מצב שבו הלשון של התינוק מחוברת לרצפת הפה באמצעות גיד. מצב זה עלול להפריע ליניקה יעילה ולתנועתיות תקינה של הלשון, מה שמצריך מהתינוק להפעיל כח רב יותר על הפטמה. התייעצות עם רופא או יועצת הנקה יכולים לסייע באבחון ולטפל בבעיה זו אם קיימת.
קחי הפסקות: אפשרי לפטמות שלך ל"נוח" בין מפגשי הנקה כדי לקדם ריפוי ולמנוע גירוי לא הכרחי במקרים של כאבים חזקים ניתן גם לעשות הפסקת הנקה לכמה שעות ולשאוב את השד במקום.
שמרי על היגיינה נאותה: שטפי את הידיים לפני כל הנקה ושמרו על השדיים נקיים ויבשים כדי למנוע זיהומים.
קצב הנקות: נסי לשמור על מרווחי הנקות סבירים ולא להגיע למצב שבו התינוק מגיע לסשן הנקה כשהוא מאד עצבני וקצר רוח ואז היניקה שלו היא בהתאם.
טכניקת הנקה מיטבית: הקפדה על חיבור מיטבי לשד יכולה לסייע בפיזור הלחץ באופן שווה ולהפחית את הסיכון לנזק לפטמה, ולמניעת סדקים.
הנה כמה טיפים לחיבור התינוק לשד:
1. מיקום: החזיקי את תינוקך קרוב לגופך, וודאי שראשו וגופו מיושרים.
2. אף מול הפטמה: ודאי שהאף של התינוק נמצא באותו גובה של הפטמה שלך , התינוק ירגיש את הפטמה באף ובתגובה ירים את הראש ויפתח את הפה לרווחה
3. ודאי שהסנטר של התינוק נוגע בשד שלך, כשהשפתיים שלו "נושקות" כלפי חוץ.
4. חשוב לוודא שפה התינוק נמוך מהפטמה לפני החיבור וממש מרים את הראש למעלה ופותח את הפה. נסי לכווץ מעט את הפטמה כדי שיהיה לו קל להכניס כמה שיותר עטרה לפה ושהפטמה תכנס עמוק לחיך העליון. לאחר החיבור נסי להצמיד אותו עוד אליך ולגלגל את השפה העליונה והתחתונה כדי לרווח את השפתיים.
מתי לפנות ליועצת הנקה
אם את חווה קשיים מתמשכים בהנקה או סדקים בפטמות מעל למספר ימים, פנייה לעזרה מיועצת הנקה אשת מקצוע טובה יכולה לספק תמיכה והכוונה שלא יסולאו בפז. יועצות הנקה מאומנות להתמודד עם אתגרי הנקה ויכולות להציע ייעוץ מותאם אישית לשיפור חווית ההנקה שלך.
סיבוכים פוטנציאליים ומתי לפנות לטיפול רפואי
ברוב המקרים, סדקים בפטמות נרפאים עם טיפול וטיפול נאותים. עם זאת, סיבוכים יכולים להיווצר אם המצב מחמיר או אם מתרחשים זיהומים. חיוני לעקוב אחר התקדמות הריפוי ולפנות לטיפול רפואי אם מתעוררים אחד מהסיבוכים הבאים:
1. סימני זיהום: אם הפטמה הופכת יותר ויותר אדומה, נפוחה, חמה למגע, או אם יש מוגלה או הפרשות, זה עשוי להצביע על זיהום. יש צורך בהערכה רפואית מהירה וטיפול מתאים.
2. כאב או דימום עזים: אם הכאב מתגבר או הדימום נמשך למרות המלצות הטיפול רצוי להוועץ באיש מקצוע רפואי להערכה נוספת.
3. התפתחות של דלקת בשד: דלקת בשד היא זיהום של רקמת השד שיכול להתרחש אם סדקים בפטמה מובילים לחדירת חיידקים לשד.. התסמינים כוללים חום, תסמינים דמויי שפעת ושד נפוח. פנייה לטיפול רפואי חיונית כדי למנוע סיבוכים ולהבטיח טיפול מתאים.
השפעה פסיכולוגית של פטמות סדוקות
לסדקים בפטמה יכולה להיות השפעה פסיכולוגית משמעותית על אמהות מניקות. הכאב ואי הנוחות הקשורים למצב עלולים להוביל לתחושות של תסכול, חרדה ואפילו דיכאון לאחר לידה במקרים מסוימים. חשוב לחפש תמיכה רגשית מאנשי מקצוע בתחום הבריאות, יועצות הנקה וקבוצות תמיכה כדי לטפל בתחושות הללו ולקדם חווית הנקה חיובית. זה פתיר ברוב המוחלט של המקרים. את לא לבד!