אחסון חלב אם

אחסון חלב אם

יש חשיבות מכרעת לאחסון חלב אם כראוי כדי לשמור על איכותו ולהבטיח שהוא בטוח לתינוקות לצריכה. חלב אם זוכה להכרה נרחבת כמזון הטוב ביותר עבור תינוקות. הוא לא רק עשיר בחומרים מזינים, אלא גם מכיל נוגדנים המסייעים בהגנה על תינוקות מפני זיהומים ומחלות. עבור אמהות שאינן יכולות או פנויות להניק את התינוקות שלהן ישירות, הוצאת חלב אם ואיחסון היא אלטרנטיבה מצוינת. במדריך זה, נחקור את השיטות השונות לאחסון חלב אם ונספק טיפים כיצד להבטיח את התוצאה הטובה ביותר עבור שמירת חלב אם.

תוכן עניינים

איך לאחסן חלב אם?

כאם מניקה, אחד הדברים החשובים ביותר שאת יכולה לעשות כדי להבטיח שהתינוק שלך יקבל את התזונה הטובה ביותר האפשרית, הוא לאחסן נכון את חלב האם שלך. לא רק שאחסון נכון עוזר לשמר את היתרונות הרבים של חלב אם, כמו תכונותיו המגבירות את החסינות, אלא שהוא גם עוזר לשמור על תינוקך מפני חיידקים מזיקים. כדי לעזור לך לאחסן את חלב האם שלך בצורה בטוחה ויעילה, ריכזתי מדריך על אחסון ושמירת חלב אם. מהתיוג והפשרה ועד לטמפרטורה ומשך האחסון. אני מקווה שמדריך זה יסייע לך.
בנוסף בסוף המאמר ריכזתי טבלה מסודרת ומגוון שאלות ותשובות בנושא אחסון חלב אם.

טיפים והרחבות נוספות על אחסון חלב אם ושמירת חלב אם מופיעים בהרחבה במפגשי הכנה להנקה ובקורס הדיגיטלי 

איזה הכנות יש לעשות לפני אחסון חלב אם ?

שטיפת ידיים לפני שאיבת חלב אם
לפני הוצאת חלב אם או טיפול בו יש להקפיד על נטילת ידיים. אם אין לך כלי רחצה בסביבה, גם מגבוני נייר יכולים לסייע ובעיקר להימנע מלכלוך בידיים.
זכרי להשתמש גם במיכלים המיועדים במיוחד לאחסון חלב אם מכיוון שהם בטוחים לשימוש ומונעים צמיחת חיידקים.

להגיינה של הידיים לפני שאיבת חלב אם יש השפעה משמעותית על איכות שמירת החלב במקרר, עמידתו לאורך זמן והשפעה על מרכיביו. הכלל הוא מאד פשוט. כלל שנקי יותר, התנאים לשמירת חלב אם במקרר טובים יותר.

בדיקת טמפרטורה במקרר לפני אחסון
אם את לא בטוחה כמה מעלות יש במקרר או במקפיא, אפשר לעשות שימוש במדחום אמין  כדי לבדוק את הטמפרטורה של המקרר והמקפיא שלך כדי להבטיח שהחלב מאוחסן בטמפרטורה המתאימה. הכלל הוא כזה:
הטמפרטורה צריכה להיות 4 מעלות צלזיוס (אפשר פחות גם).

עיקור כלי אחסנה
יש להקפיד על חיטוי ועיקור כלי שמירת חלב אם רב פעמיים. יש לבדוק את התקן של הכלי ולוודא כי הוא עומד בסטנדרט.

מתי לאחסן חלב אם ?

אחד הדברים החשובים ביותר שיש לזכור בעת אחסון חלב אם הוא לאחסן אותו בהקדם האפשרי לאחר השאיבה. אם אין ביכולתך לעשות זאת, ההמלצה היא לשמור חלב אם שאוב (שהיה בטמפרטורת החדר בין 16-28 מעלות צלזיוס) עד 6 שעות מרגע השאיבה. אם אפשר פחות הכי טוב.
ככל הזמן עובר הסיכויים להתפחות בקטריות בחלב כ עולים משמעותית. 

באילו כלים אפשר לאחסן חלב אם ?

חיוני להשתמש במיכלים נקיים ומעוקרים לאחסון חלב האם שלך. בקבוקי פלסטיק ללא BPA הם האפשרויות הטובות ביותר. BPA הוא החומר המאפשר למוצרי פלסטיק את הגמישות שלהם, אך בתנאים מסויימים (כמו שינויי טמפרטורה) הוא עלול לשחרר חומרים מזיקים. גם משרד הבריאות ממליץ שלא לעשות שימוש בבקבוקים המכילים BPA.
הימנעי משימוש בכלים העשויים ממתכת או פלסטיק שכן הם עלולים להשפיע על איכות החלב.
אופציה נוספת היא שקיות או כוסיות ייעודיות לאחסון חלב אם שהן בטוחות לשימוש.

סמני את המיכלים !

הקפידי לסמן את המיכלים עם תאריך יציאת החלב (תיוג). זה יעזור לך לעקוב כמה זמן החלב נשמר ולהשתמש קודם בחלב הישן ביותר. שימי לב שאת עושה שימוש בעט לא מחיקה, או מדבקה עמידה ללחות וקור במקרר/מקפיא.

 כמה זמן אפשר לשמור חלב אם במקרר ?

חלב אם טרי יכול להישמר במקרר עד 7 ימים (אך מומלץ להשתשמש כמה שיותר מוקדם). לאחר מכן מתחילים שינויים במרכיבי החלב כגון טעמי לוואי, פירוק השומן החיוני בחלב ועוד.

שמרי את החלב בחלק האחורי של המקרר היכן שהכי קר. יש להפקיד על מספר דברים:

1. טמפרטורת המקרר היא עד 4 מעלות צלזיוס
2. הקפדה על תנאי השאיבה אופטימליים (סביבת שאיבה נקייה, מיכלים ייעודים מתויגים ומעוקרים לאחסון חלב אם במקרר)
3. אחסון חלב אם במאונך (עומד) ולא שוכב. זאת כדי להמנע עד כמה שניתן ממצב הפרדה של השומן בנוזל.
4. שמרי את חלב האם הטרי בגב המקרר, שם הטמפרטורה הקרה ביותר.
5. הימנעי מאחסנת חלב אם ליד מזונות בעלי ריח חזק או כימיקלים, מכיוון שהדבר עלול להשפיע על הטעם והריח של החלב.
6. אין לאחסן באותו הכלי חלב אם טרי וחלב אם שהופשר מהעבר

כמה זמן אפשר לשמור חלב אם שהוקפא והופשר?

חלב אם שהוקפא והופשר ניתן לשמור במקרר עד 24 שעות בטפרטורה של 4 מעלות צלזיוס.
אין לערבב חלב אם טרי וחלב אם קפוא שהופשר מהעבר!

כמה זמן אפשר לשמור חלב אם במקפיא?

חלב אם טרי
ניתן לשמור חלב אם במקפיא עד 6 חודשים. כדי למנוע בזבוז, עדיף לאחסן את החלב במנות קטנות ולהשתמש קודם בחלב הישן ביותר.
רצוי להקפיא במקפיא עם דלת נפרדת או מקפיא נפרד. אם אין בנמצא, יש לנסות ולבודד את מיכל האחסון בתוך המקפיא.
אין להקפיא מחדש חלב אם מופשר.

ניתן להקפיא חלב טרי מיד בתום השאיבה או חלב שאוב שהיה עד 48 שעות במקרר.

איך לשמור חלב אם בצידנית?

שמירת חלב אם בצידנית יחד עם קרחום או שקיות קרח צריך להתבצע תוך הפרדה בין חלב האם לקרחום או לקרח. יש להקפיד להעביר את החלב מהצידנית למקרר בהקדם האפשרי ובכל אופן אם הצידנית שומרת על קור קבוע ההמלצה היא לאחסון של עד 24 שעות.

איך מפשירים חלב אם?

אין לערבב חלב אם טרי וחלב אם קפוא שהופשר מהעבר!

הפשרת חלב אם במקרר
כאשר את מוכנה להשתמש בחלב הקפוא, הדרך הטובה ביותר להפשיר אותו היא על ידי הנחת המיכל במקרר למשך הלילה.
יש קודם להשתמש במיכל שתייגת עם תאריך מוקדם יותר.

הפשרת חלב אם מהירה
אם את צריכה את זה מוקדם יותר, את יכול להניח את מיכל החלב בקערה עם מים פושרים, אבל לוודא שהם לא חמים מדי למגע.
אופציה נוספת היא פשוט להניח המיכל מחוץ למקרר (למשל על השולחן במטבח) בטמפרטורת החדר.

אין להניח את המיכל ישירות בתוך מים חמים או במיקרו !

איך לחמם חלב אם שהופשר?

אם החלב הוקפא, אין להקפיא אותו מחדש לאחר הפשרתו. אם החלב עבר בקירור וצריך לחמם אותו, הקפידי לחמם אותו כשהוא בתוך הכלי שלו בעדינות במחבת מים חמים או במחמם בקבוקים.
אין לחמם את החלב במיקרוגל
אין לחמם את החלב ישירות בתוך סיר על הכיריים

חימום חלב אם בבקבוק שהיה במקרר 

חימום חלב אם בשקית שהייתה במקרר.

כמה זמן חלב אם שחומם יכול להיות בחוץ?

ניתן לעשות שימוש בחלב שחומם עד כשעה. במידה ולא סיימת להשתמש בו אין להחזיר אותו למקרר, או לחמם אותו מחדש. לזרוק את מה שנשאר. 

איך בודקים חלב אם שאוחסן במקרר?

במהלך האחסון יכולים להיות מספר גורמים שישפיעו על איכותו, ריחו וטעמו. כפי שציינתי הכל מתחיל משלב השאיבה וסביבת העבודה. להלן מספר תנאים שיש לבדוק או לעשות לפני שימוש בחלב אם. ראי למטה את החלק של שאלות ותשובות בנושא אחסון חלב אם.

איך לאחסן חלב אם בעבודה?

במצבים את צריכה לאחסן את חלב האם השאוב במקום העבודה יש לוודא כי המקרר עומד לא רק תנאי האחסון אלא גם שיש מקום מוגדר עבורך שיימנע בלבול ואף פתיחה לא מכוונת של מיכל האחסון. 
שאיבה ואחסון חלב אם במקום העבודה הוא נושא רגיש ומורכב שניתן לטיפול במספר מישורים ועליו אני מרחיבה ומציגה בקורס חזרה לעבודה והמשך הנקה.

אחסון חלב אם – טבלת זמנים

הכנתי לך כאן טבלה מסודרת ללוחות זמנים לפני מצב חלב האם וסוג האחסון.

סוג החלבסוג האחסוןמעלותמשך האחסון
חלב אם טרימקרר4 מעלותעד 8 ימים
חלב אם טריצידנית עם קרחום4 מעלות24 שעות
חלב אם טריפריזרמינוס 18 מעלות (מתחת לאפס)עד 6 חודשים
חלב אם מופשרמקרר4 מעלותעד 24 שעות

יש לך שאלות בנושא שמירת חלב אם, שימוש בחלב אם מופשר? ריכזתי כאן שאלות ותשובות בנושא. אם יש לך שאלות נוספות בנושא הנקה, את מוזמנת ליצור קשר באינסטגרם או להצטרף לאחת מהקבוצות שלי, למפגשים או לקליניקות ההנקה. אחסון חלב אם הוא חלק מהנושאים עליהם אני מפרטת בהכנה להנקה.

סטוריז על חלב אם

הכנתי בנוסף מגוון גדול של סרטונים בנושא אחסון חלב אם באינסטגרם שלי. את מוזמנת להכנס, ואם יש לך עוד שאלות בנושא תשלחי לי. 

שאלות ותשובות אחסון חלב אם

חימום חלב אם שהיה במקרר ניתן לעשות באמצעות כלי עם מים חמים ובתוכו יש להניח את הכלי. לשים לב שיש להגיע לטמפטרות החדר ולא להרתיח. חימום חלב אם שהיה במקפיא יעשה בשני שלבים. הראשון הפשרה והשני חימום במים חמים לא רותחים.
יש להקפיד שלא לעשות שימוש במכשירים כמו מיקרו או השרייה במים רותחים. ראי סרטון הדגמה תחת הכותרת "איך לחמם חלב אם שהופשר?"

לא. יש לעשות שימוש בחלב אם שחומם עד שעה מהחימום. מעבר לזה, רצוי שלא לעשות בו שימוש, לא לאחסן אותו ולא להכניס בחזרה למקרר. 

בכל מקרה של ספק לגבי איכות החלב אין לעשות בו שימוש. אם יש סימנים של ריח שלא אמור להיות לו, אין לעשות בחלב הזה שימוש.

בזמן אחסון חלב האם יכולה להיווצר הפרדה כמו בכל נוזל. לחלב האם יש נטייה להפרדה בין השומן בחלב לשאר הנוזלים. זה לא אומר שהחלב מקולקל. חשוב לנער בצורה עדינה ומעגלית את הבקבוק לפני השימוש. יש כמובן להקפיד כי תנאי האחסון היו אופטימליים. כאן יש דוגמא לאיך נראה חלב שהחליף צבע

מומלץ להשתמש במיכל שלא שימש בעבר לפורמולה או לנוזלים אחרים לאחסון חלב אם, שכן עלול להיות קשה להסיר את כל עקבות התכולה הקודמת ועלול להוביל לזיהום של חלב האם. 

ניתן לערבב חלב אם משאיבות שונות יחד באותו מיכל אחסון אם החלב שנמצא במיכל והחלב מהשאיבה הנוספת נמצאים באותה טמפרטורה לפני הערבוב בין השאיבות השונות, ושהחלב כולו ינוצל תוך 24 שעות מרגע הוצאת החלב הראשון.

חלב אם שהוקפא יתר על המידה עשוי להכיל גבישי קרח, והוא עשוי להיראות בעל מרקם מופרד או עכור. בנוסף, חלב אם קפוא יתר על המידה עשוי להיות בעל תכולת רכיבים תזונתיים נמוכה יותר מאשר חלב שאוחסן כראוי.

לא מומלץ לאחסן חלב אם בכלי שאינו אטום, מכיוון שהוא עלול להוביל לזיהום או לקלקול החלב. חשוב להשתמש במיכל עם מכסה או איטום הדוק לאחסון חלב אם.

תמונה של עומר מלי הנגבי | יועצת הנקה מוסמכת  IBCLC
עומר מלי הנגבי | יועצת הנקה מוסמכת IBCLC

רוצה לתאם ייעוץ או לברר לגבי קורסים וסדנאות?
שלחי לי הודעה באינסטגרם או בוואטסאפ

לפרטים על הכנה להנקה, קליניקות הנקה וסדנאות נוספות

קבלי את מדריך
 "המסע להנקה" חינם

מקבץ שיעורים מרוכזים במייל בלי חפירות מיותרות 

*מה עומד לקרות רגע אחרי הלידה * רשימת ציוד * מהם המפתחות המנטליים בהנקה * כיצד להימנע מציפיות לא ריאליות * איך להכין את הסביבה שלך לתמיכה מיטבית ועוד… + חוברת "100 שאלות ותשובות על הנקה"

אם במקרה נרשמת ולא קיבלת דיוור, יש לבדוק בתיקיית פרומושן או ספאם.