שביתת הנקה היא מקרים שבהם תינוק עלול לסרב פתאום לינוק, ולהשאיר את האמא מבולבלת ומודאגת. סירוב בלתי צפוי שכזה לרב יסתיים בשביתת הנקה. במאמר זה, נתעמק בנושא שביתות הנקה, ונבדוק את הסיבות, הסימנים והתסמינים שלהן ומה ניתן לעשות.
מהי שביתת הנקה?
שביתת הנקה מתייחסת למצב בו התינוק מתקשה באופן פתאומי להתחבר לשד או נדמה שהוא מנסה לינוק ומהר מאוד מתנתק מתרחק ולא מוכן להמשיך בפעולת היניקה, מקטר ובוכה בחוסר שביעות רצון ולפעמים נדמה שהוא ממש שכח לינוק. חשוב להבין שביתות הנקה אינן זהות לגמילה אמיתית, שכן התינוק מפסיק את ההנקה בכוונה תחילה.
מה ההבדל בין שביתת הנקה לגמילה
כאשר תינוק נגמל, זהו תהליך הדרגתי שבו הם עוברים מהנקה לצורות הזנה אחרות. במקרה של שביתת הנקה, סירובו של התינוק לינוק הוא זמני (בתקווה) וקשור לרוב לסיבה או טריגר ספציפיים.
סיבות לשביתת הנקה
שביתות הנקה יכולות להתרחש עקב מתחים פיזיים או נסיבתיים שונים שהתינוק חווה. עם זאת, זה יכול להיות מאתגר לקבוע את הסיבה המדויקת. יש כמה גורמים נפוצים לשביתות הנקה והם כוללים:
העדפת בקבוק
יש תינוקות שאכילה מבקבוק יכולה לגרום להם לא לרצות לינוק. המכאניקה של יניקה ושל הזנה מבקבוק היא שונה וכנל הפידבק שהתינוק מקבל בכל אחד מהן. כשהתינוק יונק הוא מוביל את הפטמה לחיך העליון בצורה הנוחה לו והוא ינק תחילה ללא פידבק של חלב עד שהורמון האוקסיטוצין יגרום לחלב להשתחרר. בהזנה מבקבוק הפטמת סיליקון הקשיחה תכנ לתינוק ישירות לחיך העליון ללא מאמץ והחלב ישפך בקלות. יש תינוקות שהקלות של הבקבוק תוריד להם את המוטיבציה לינוק או שאפילו תבלבל אותם. הם יתקרבו לשד וממש לא יבינו מה עליהם לעשות. הם יחכו לזרם חלב שיכנס לפה ולמשהו קשיח שיפעיל את הסטרטר ללא מאמץ.
ריח
לתינוקות יש חוש ריח חזק, וכל שינוי בריח של האם כמו שימוש בסבון שונה, בושם או קרם אחר, עלולים לפעמים לגרום לתינוק לסרב לינוק.
לחץ
מצבים מלחיצים המצאות של אנשים אחרים בסביבה, חזרה לעבודה של האם, נסיעות, מעבר דירה או התמודדות עם בעיות משפחתיות יכולים להשפיע ולהוביל לשביתת הנקה.
שיניים
בקיעה וצמיחה של שיניים יכולים להוביל לאי נוחות בפה וכאבים במהלך ההנקה, מה שעלול להוביל אותם לסרב להנקה באופן זמני.
מחלה
כאב אוזניים או הצטננות, אף סתום עלולים להקשות על התינוק לינוק עקב כאב או גודש, מה שעלול להוביל לשביתת הנקה זמנית.
הסחות דעת
ככל שתינוקות מתבגרים ומודעים יותר לסביבתם, יכולים גורמים חיצוניים כגון רעשים, אורות או פעילויות אחרות המתרחשות סביבם לגרום להם להתרחק מהשד.
סביבת ההנקה
סביבה עמוסה או עמוסה בגירויים חושיים עלולה להפריע ליכולת של התינוק להתמקד ולינוק בנוחות. יצירת סביבה רגועה ושקטה יכולה לעזור למזער הסחות דעת.
מזון מוצק
כאשר מזון מוצק מוכנס לתזונה של תינוק, הוא עלול לחוות שינוי בשגרת האכלה ובהעדפותיו, אם הוא יונק פנקציונאלי וההנקה לא מהווה גם אלמנט של הרגעה מעבר לתזונה הוא עלול להעדיף הזנה ממוצקים ולא לרצות לינוק יותר.
רפלקס שחרור החלב
חלק מהתינוקות עלולים "להיתקל" ברפלקס שחרור חלב חזק , שעלול לגרום להם לבלוע יתר על המידה במהלך ההנקה. אי נוחות זו עלולה לגרום לשביתת הנקה כאשר הם מנסים להימנע מזרימה חזקה של חלב.
כיצד מזהים שביתת הנקה?
כאשר מתרחשת שביתת הנקה, התינוק עשוי להציג סימנים ותסמינים מסוימים המעידים על סירובו לינוק,
כגון:
התינוק עלול להיצמד לשד לזמן קצר, אך לאחר מכן להתרחק במהירות, ולהיות חסר שביעות רצון.
בכי או עצבנות במהלך הנקה: התינוק עלול להיות בררן או עצבני בעת ניסיון להניק.
התינוק עלול לסרב על הסף להיצמד אל השד, להפנות את ראשו או לקמור את הגב.
ירידה בתדירות ההנקה: התינוק עשוי לינוק בתדירות נמוכה יותר או לדלג לחלוטין על זמני הנקה.
התינוק יסכים לינוק רק בתנועה בחדר חשוך או מתוך שינה
חשוב לציין כי בעוד שסימנים אלו עשויים להעיד על שביתת הנקה, חיוני לשלול כל בעיה רפואית או אי נוחות שהתינוק חווה.
שביתות הנקה לא נגרמות בדרך כלל ממשהו שעשית לא בסדר. חשוב לא להאשים את עצמך ובמקום זאת להתמקד במציאת פתרונות וחיפוש תמיכה.
כיצד לשמור על אספקת החלב
במהלך שביתת הנקה חשוב לשמור על אספקת החלב ולהבטיח שהתינוק יוזן כראוי. השתמשי במשאבת חלב לריקון השד באופן קבוע, גם אם התינוק מסרב לינוק. זה יעזור לשמור על ייצור החלב ולמנוע משבר נוסף. בזמן שאיבת חלב שלבי סחיטה ידנית כדי להבטיח הוצאת ושחרור חלב יעיל ולעורר ייצור חלב.
היצמדי ללוח זמנים קבוע של שאיבה כדי לשמור על אספקת חלב יציבה. שאיבת חלב תכופה ועקבית היא חיונית לשמירה על ייצור החלב.
כיצד לחדש את ההנקה?
האכלת חלום
הניקי את תינוקך כשהוא במצב חצי מודע, כשהוא ישן או ממש בשלבי התעוררות משינה. תינוקות בדרך כלל פחות בררנים במצב זה, מה שמקל על ההנקה.
הנקה במנשא או בתנועה
תנועה מאוד יכולה לעזור להם להיות מוסחים ולשתף פעולה, במקום להזחיק אותם דקות רבות על הידיים מומלץ כמו תמיד להשתמש במנשא וככה נוכל להמשיך א הנסיון לאורך יותר זמן ובאופן נעים יותר שייצר חוויה נעימה יותר לכולם.
טפטוף חלב
אם התינוק מחכה לזרם החלב שיגיע לפתחו בקלות ניתן לקחת מזרק עם חלב וכשהוא מתקרב לשד ומתחיל לינוק אפשר לטפטף חלב מהמזרק ובכך לדמות לו את התחושה של הבקבוק זה כול להקל עליו בחיבור הראשוני וזה יזכיר לו מה הוא אמור לעשות ויהיה לו קל יותר להמשיך.
מגע עור לעור
הקדישי זמן למגע עור לעור עם תינוקך, ואפשרי לו לשכב על החזה שלך. זה מחשרר הורמונים מאוד מרגיעים ומקרקעים, משחרר את האוקסיטוצין שזה הואמון האהבה, זה מחזק את הקשר ויכול להגביר את העניין של התינוק בהנקה. בנוסף, מגע עור לעור עוזר לווסת את טמפרטורת הגוף וממריץ את ייצור החלב. אפשר לעשות גם אמבטיה משותפת אך בהשגחה של גורם שלישי בלבד.
יצירת סביבה רגועה
וודאי שאת מניקה את תינוקך בסביבה רגועה ושלווה. עמעמי את האורות או בחרי בחדר שקט כדי למזער את הסחות הדעת. יצירת אווירה מרגיעה יכולה לעזור לתינוקך להתמקד בהנקה ולהפחית כל מתח או אי נוחות פוטנציאליים.
חיזוקים חיוביים וזמן איכות
הציעי חיזוק חיובי: עודדי ושבחי את תינוקך כאשר הוא מגלה נכונות כלשהי להניק. חיזוק חיובי יכול לעזור לחזק את הקשר בין הנקה לנוחות או הזנה.
בלי זמן איכות עם תינוקך הכולל גם פעילויות חיבור מחוץ להנקה. על ידי מתן אינטראקציות חיוביות ואוהבות, תוכל לחזק את ההתקשרות של תינוקך ולטפח חווית הנקה חיובית.
תמיכה
התייעצי עם יועצת הנקה: אם שביתת ההנקה נמשכת או שאת זקוקה להדרכה נוספת. הכנה להנקה וקבוצות תמיכה עם אמהות מניקות אחרות שחוו שביתות הנקה מעודדות שיתוף חוויות, טיפים ואינפורמציה חיונית קבוצות אלה יכולות לספק תמיכה ועזרה יקרי ערך.
במקרים בהם את מזהה ניצנים של שביתה אפשרית, השתדלי ממש לנסות את כל האמור לפני שאת נותנת בקבוק. כאשר תינוק מביעה חוסר שביעות רצון ומיד מקבל בקבוק זה עול לקבע אצלו מערכת התניה שתקשה עליו לחזור לינוק בהמשך. עדיף במקרים כאלה לתת חלב במזרק או בכוס ולהמנע מבקבוק..
זכרי, כל תינוק הוא ייחודי, ומה שמתאים לאחד אולי לא יתאים לאחר. היי סבלנית והתמידי במאמצים לעזור לתינוק לחדש את ההנקה. עם הזמן והתמיכה, רוב התינוקות מתגברים על שביתות הנקה וחוזרים להניק בהצלחה.
שאלות ותשובות בנושא שביתת הנקה
לא, שביתת הנקה היא סירוב זמני להניק ואינה זהה לגמילה.
שביתות הנקה יכולות להימשך מספר ימים עד לעד, תלוי בגורם ובאופן הטיפול בהן.
מומלץ להתייעץ עם יועצת הנקה אם שביתת ההנקה ממשיכה מעבר לשתיים שלוש הנקות רצופות או אם אתם זקוקים לליווי מקצועי לטיפול בבעיה בצורה יעילה.