גזים אצל תינוקות ( קוליק – Colic) היא תופעה שכיחה ממנה סובלים לא מעט תינוקות וחומרתה שונה מתינוק לתינוק. נהוג לחשוב שקוליק יכול להיגרם מבליעת אוויר בזמן ההנקה, מערכת עיכול לא מפותחת ועד להשפעה של תזונת האם. אך לא הכל מבוסס ועובדתי. זוהי בעיקר תופעה מלחיצה להורים ומאד לא נעימה לתינוק.
למה יש גזים לתינוק?
בליעת אוויר: תינוקות עלולים לבלוע אוויר בזמן ההנקה, במיוחד אם הם ממוקמים בצורה לא נכונה, נצמדים לשד בצורה לא מיטבית או מושפעים מתופעות אחרות כגון לשון קשורה.
מערכת העיכול של התינוק: לתינוקות יש מערכות עיכול מתפתחות שעדיין לומדות לעבד ביעילות חלב אם. חוסר בשלות זה יכול לתרום להצטברות גזים.
תזונת האם: פה הדעות חלוקות. בדרך כלל האם המניקה תראה את התינוק סובל ממושכות ומיד תחשוב שזה משהו שקשור לתזונה שלה. העובדה היא שאין למעשה מחקר מדעי מוכך המציג את הקשר בין תזונת האם לגזים אצל תינוקות. כן, למרות שחושבים שמזונות מסוימים הנצרכים על ידי האם המניקה כגון מזונות כגון ירקות ממשפחת המצליבים, שעועית, קפאין, מוצרי חלב ומזונות חריפים או גזים עשויים להשפיע על תינוקות מסוימים.
מצד שני יש עדויות על אמהות מניקות שצרכו מזון חדש או ביצעו שינוי בתזונה שלהם והייתה לכך השפעה על התינוקות שלהם. בסופו של דבר כל תינוק הוא שונה וההשפעה גם אם איננה מוכחת מדעית היא תוצר של גורמים רבים.
במידה ואת מניקה, ורוצה לדעת כיצד להתנהל עם ההנקה אצל תינוק עם קוליק, ניתן להתייעץ עם יועצת הנקה ולקבל את התמיכה וההדרכה המקצועית.
הידעת?
לתינוקות יונקים יש יתרון וזה החיידקים הפרוביוטים המגיעים יחד עם חלב האם ומספקים סוג של מעטפת הגנה לקיבת התינוק כדי לסייע בהתמדדות עם תהליך העיכול.
מה ההבדל בין קוליק – Colic לגזים רגילים
קוליק וגזים הם שתי בעיות נפוצות שיכולות להשפיע על תינוקות, אבל הם לא אותו דבר.
גזים מתייחס להצטברות אוויר במערכת העיכול של התינוק, שעלול לגרום לאי נוחות זמנית ונפיחות. תינוקות יכולים לבלוע אוויר בזמן האכלה שהיא לא מווסתת, מה שמוביל להיווצרות גזים. סימני גזים אצל תינוקות כוללים עצבנות ובטן נפוחה. גזים הם בעיה זמנית שניתן להקל עליה באמצעות גיהוקים נכונים, תנוחות החזקה ערסול והרגעה וניהול הנקה מותאם לתינוק שלך.
קוליק לעומת זאת מאופיין באפיזודות של בכי עז וסבל הנמשכים מספר שעות ביום ללא יכולת להקל על התינוק. מאמינים כי קוליק קשור לשילוב של מספר גורמים, כולל אי נוחות במערכת העיכול, מערכת עצבים לא מפותחת דיו וקושי להרגעה עצמית. זהו מצב שבדרך כלל חולף מעצמו עד שהתינוק מגיע לגיל שלושה עד ארבעה חודשים.
בעוד שגז יכול לתרום לאי הנוחות שחווה תינוק עם קוליק, קוליק הוא מונח רחב יותר המקיף בכי משמעותי, סבל ועצבנות מעבר לתסמינים הקשורים לגזים. חשוב לציין שהגורם המדויק לקוליק אינו מובן במלואו ויכול להשתנות מתינוק לתינוק.
איך נדע שיש גזים לתינוק?
עצבנות ובכי: בכי מוגזם או עצבנות יתר, במיוחד לאחר האכלה, יכול להיות סימן לאי נוחות כתוצאה מגזים אצל תינוקות.
בטן נפוחה: בטן מוגדלת או נפוחה יכולה להיות סימן גלוי להצטברות גזים.
קולות: מעבר לבכי גם קולות שהתינוק מפיק יכולים להצביע על אי נוחות כתוצאה מהצטברות גזים. ניתן לפענח קולות אלה באמצעות טכניקה הקרוייה שפת התינוקות של דנסטן.
איך לשחרר גזים לתינוק?
מנח נכון במהלך ההנקה ותנוחות הנקה יכולות לעזור למזער גזים אצל תינוקות יונקים. בנוסף ההנקה מספקת עבורו נחמה ורוגע.
שיקולי תזונה לאמהות מניקות
השכיבי את תינוקת על הברכיים שלך קפלי לו את הרגליים לבטן ותני לו למצוץ את האצבע שלך. היניקה של האצבע תפעיל את השרירים הטבעתיים ותקל על העיכול ושחרור הגזים ובניגוד לשד לא תמלא לו את הקיבה יתר על המידה וכך יוכל באמת לשחרר את הבטן וירגיש הקלה.
בכל מקרה אם התינוק בחוסר שקט נשנה כל כמה שניות תנוחת החזקה ולא נשאיר אותו בוכה בתנוחה שלא מיטיבה עימו. אפשר למחזר תנוחות שוב ושוב. גם אם לפני רגע תנוחה מסויימת לא היתה נעימה לו יש מצב שעוד כמה דקות היא תהפוך לתנוחה המועדפת.
האם הנקה גורמת לגזים לתינוק?
ההנקה עצמה אינה גורמת לגזים אצל תינוקות, אך גורמים כמו בליעת אוויר כתוצאה ממנח לא טוב יכולים לתרום להיווצרות גזים. בנוסף יש הרבה מאד גורמים אחרים שאינם קשורים להנקה שיכולים להשפיע.
תרופות ללא מרשם ופרוביוטיקה לגזים אצל תינוקות יונקים
אם תינוקך ממשיך לחוות אי נוחות מוגזמת בגזים ובאופן ממושך, חיוני לפנות לייעוץ רפואי.
אי אפשר בוודאות למנוע גזים אצל תינוקות כי הרבה מהגורמים אינם ידועים או קשורים להנקה. הקפידי על תפס מתאים, השתמשי בתנוחות הנקה מתאימות, עזרו לו להוציא גרעפס כשצריך ועקבי אחרי טריגרים שעלולים להשפיע על הגזים אצלו.
אין תשובה מוכחת ומצד שני יש עדויות מאמהות שיש לזה השפעה. אם את מאמינה שזה קשור לתזונה שלך בדקי מה הוספת או החסרת מהתזונה כדי למצוא את המקור.
ללא מחקר מבוסס ומעמיק קשה לדעת. בכל אופן תמיד יש להתייעץ עם רופא בנושא ולא לקחת שום תרופה או תוסף פרוביוטי ללא אישור