קפיצת גדילה

קפיצת גדילה

קפיצת גדילה זה אחד המצבים שהכי מבלבלים אמהות ומכניס אותן לחוסר בטחון  מיותר. קפיצות גדילה הן תקופות של גדילה מהירה שבהן הצרכים התזונתיים של תינוקך גדלים, מה שמוביל לשינויים בדפוסי האכלה ובהתנהגות שלו. אם את חווה שינוי מהותי בדרישות שלו לינוק, לא ישן באופן סדיר, מגלה סימני עצבנות, חוסר סובלנות או "מבלה" זמן מאד רב על השד ולא מעוניין להתנתק, יכול להיות שהוא חווה קפיצת גדילה. במדריך הזה נתמקד בסימנים לקפיצת גדילה, מתי הם מופיעים וכיצד ההנקה משלבת בזמן הזה.  

תוכן עניינים

מה זה קפיצת גדילה?

קפיצות גדילה הן חלק טבעי מהתפתחות של התינוק ומתרחשות בשלבים שונים של שנת חייו הראשונה. קפיצות אלו מאופיינות בעלייה פתאומית בתיאבון ובתדירות האכלה שלו. במהלך קפיצת גדילה, ייתכן שהתינוק שלך ירצה לינוק לעיתים קרובות יותר ולמשך פרקי זמן ארוכים יותר. הגוף שלך מסוגל ויודע להתמודד עם קפיצות גדילה שכן הנקה מוגברת זו מגרה את גופך לייצר יותר חלב, ומבטיחה שהתינוק שלך יקבל את מה שהוא רוצה וצריך. לא כל תינוק מציג את אותן מאפיינים של קפיצת גדילה וזה יכול להיות שונה ממקרה למקרה. 

איך לזהות קפיצת גדילה?

יש מספר סימנים המעידים על קפיצת גדילה וזה יכול לעזור לך להבין ולנהל את ההנקה בצורה יעילה יותר. סימנים נפוצים כוללים:

רעב מוגבר ורצון לינוק יותר ובאופן תכוף

חוסר שקט ועצבנות

שינויים בדפוס השינה, כגון עלייה או ירידה באורך ואיכות השינה (זה קשוח, במיוחד בלילה) 

התינוק רוצה שיחזיקו אותו לעתים קרובות יותר

התינוק מגלה "יכולות" מוטוריות חדשות

לפעמים יש אפילו אינדיקציה לצמיחה פיזית של איברי הגוף (היקף ראש, משקל)

מתי מתרחשת קפיצת גדילה?

בעוד שכל תינוק מתפתח בקצב שלו, קפיצות גדילה מתרחשות לעתים קרובות סביב ציר זמן יחסית דומה במהלך השנה הראשונה. זה יכול להתחיל כבר בלילה השני לחייו ולהופיע שוב מדי פעם. היות וזה קורה על ציר זמן ארוך יחסית ולא תמיד במרווחים ממש קבועים, אורך רוח, סבלנות ובעיקר לסמוך על עצמך הם המפתח להתמודדות. קחי נשימה עמוקה…

קפיצת גדילה בלילה השני 

הליל השני זה ממש לילה לבן, משעה שמונה בערב התינוק יתחיל לינוק ולא ממש יסיים עד לפנות בוקר כל פעם שנדמה שהוא סיים ונעיז להניח אותו או לנתק אותו מהשד הוא יביע חוסר שביעות רצון ויחפש את הפטמה. השילוב של האירוע הזה בסמיכות ללידה עם בשילוב החוסר נסיון והמצב הרגשי הרגיש יכול מאוד לבלבל ולהלחיץ עד כדי מחשבות כי משהו ממש לא בסדר עם התינוק.

קפיצת גדילה 10-14 ימים

קפיצת הגדילה השניה מתרחשת בדרך כלל כאשר התינוק שלך הוא בערך בן 10 ימים. במהלך תקופה זו, ייתכן שתבחיני בעלייה בתדירות האכלה וזמני הנקה ארוכים יותר. קפיצת גדילה זו חיונית להמרצת  והגברת אספקת החלב שלך כדי לענות על הצרכים הגדלים של תינוקך. 

קפיצת גדילה 3 שבועות ו – 6 שבועות

קפיצת גדילה משמעותית נוספת מתרחשת בסביבות 3 שבועות ו 6  שבועות. התינוק שלך עשוי להפגין רעב מוגבר ו"לדרוש" זמני הנקה תכופים יותר. סמכי על הגוף שלך, הוא יכול להתמודד עם זה. אחרי הקפיצה הזו לרב התינוק יהיה פתאום קצת עירני יותר וקצת תקשורתי יותר, סביב הגיל הזה גם יתחילו חיוכים ופידבקים רגשיים.

קפיצת גדילה 3 חודשים

בסביבות 3 חודשים, התינוק שלך עשוי לעבור קפיצת גדילה נוספת. במהלך תקופה זו, את עשויה להבחין שהתינוק שלך הופך תובעני עוד יותר עם לוח הזמנים של ההאכלה שלו יחד עם שינויים והתקדמות מוטורית (מתהפך, דוחף את רגליו בחוזקה, אולי אף מרים את הראש והחזה).הוא תובעני יותר בכדי לתמוך בצמיחה המהירה שלו.

קפיצת גדילה חצי שנה

בסביבות גיל 6 חודשים, התינוק שלך עלול לחוות קפיצת גדילה נוספת. קפיצת גדילה זו חופפת לעתים קרובות עם הכנסת מזון מוצק. הצרכים התזונתיים של תינוקך גדלים כשהם מתחילים לחקור טעמים ומרקמים חדשים, מה שמוביל לשינויים פוטנציאליים בדפוסי ההנקה שלהם.

איך מתמודדים עם קפיצות גדילה?

תדירות ההנקה

סביר להניח שהתינוק שלך ידרוש האכלות תכופות יותר. חיוני להגיב לאותות הרעב שלהם ולהציע להם את השד בכל פעם שהם צריכים אותו (הנקה על פי דרישה). תדירות הנקה מוגברת עוזרת לעורר את אספקת החלב שלך כדי לענות על הצרכים הגדלים שלו.

זמני ההנקה

יחד עם תדירות האכלה מוגברת, תינוקך עשוי לינוק לתקופות ארוכות יותר (סבלנות כבר אמרתי?). אפשרי לו לינוק כל עוד הם צריכים.

חוסר מנוחה של התינוק

אם התינוק חסרי מנוחה, עצבניים ונצמדים אלייך כל הזמן, תוכלי לשלב טכניקת מגע עור לעור המסייעת להרגיע אותו. וכמובן על ידי שימוש במנשא

דפוסי שינה

קפיצות גדילה יכולות גם להשפיע על דפוסי השינה של תינוקך. הם עשויים לחוות שינויים בשינה שלהם, כגון שינה מוגברת או ירידה. היי סבלניים (כן, זה קשה)  ונסי להסתגל לצרכי השינה המשתנים שלו. 

תגובה לרעב מוגבר

כאשר התינוק שלך עובר קפיצות גדילה, חשוב להגיב מיד לאותות הרעב שלו. הצעת השד בכל פעם שהם מראים סימני רעב עוזרת לבסס מערכת יחסים הנקה חזקה ומבטיחה שהם מקבלים את ההזנה הדרושה.

מתן נוחות והתכרבלות

במהלך פרצי גדילה, התינוק שלך עשוי לחפש נוחות נוספת והתכרבלות. אמצי את ההזדמנות הזו להתחבר אליו באמצעות מגע עור לעור, עיסויים עדינים וטכניקות הרגעה. האהבה והנוכחות שלכם יכולים לספק להם את הביטחון שהוא צריך בתקופה זו.

שמירה על אספקת חלב

כדי לענות על הביקוש המוגבר של תינוקך במהלך קפיצות גדילה, חיוני לשמור על אספקת חלב בריאה. ודאי שאת מרבה בשתיית נוזלים, אוכלת תזונה מאוזנת וממלאת מצברים באמצעות מנוחה מספקת. הנקה בתדירות גבוה ולפי דרישה זה לא קל, ואת צריכה את כל המשאבים שיאפשרו לך להתמודד עם זה

דאגי לעצמך

טיפול בתינוק גדל יכול להיות תובעני פיזית ורגשית ועל אחת כמה וכמה במהלך פרצי גדילה. לא להתבייש לבקש עזרה ותמיכה מבן או בת הזוג, המשפחה או החברים שלך כדי לתת לעצמך קצת זמן לנוח ולהיטען מחדש. 

תפיסות שגויות לגבי קפיצות גדילה

לפעמים נוטים לזהות קפיצת גדילה כמשהו אחר, או מצפים שזה יקרה לפי לוח זמנים מדוייק מראש. זה לא עובד ככה. בהכנה להנקה אני מבהירה שאין להסיק מסקנות על בסיס תחושות בלבד. 

קפיצות גדילה אינן תמיד צפויות

אמנם ישנם קווי זמן כלליים לקפיצות גדילה, אך חשוב לזכור שכל תינוק הוא ייחודי. חלק מהתינוקות עלולים לחוות קפיצות גדילה מוקדם או מאוחרות מאבני הדרך האופייניות. שימי לב לרמזים ולסימנים האישיים של תינוקכם לקפיצות גדילה במקום להסתמך רק על לוחות זמנים קבועים מראש.

קפיצות גדילה לא תמיד עוקבות אחר ציר זמן ספציפי

למרות שתוצאות החיפוש באינטרנט מציעות מסגרות זמן מסוימות לקפיצות גדילה, חשוב להבין שאלו הנחיות משוערות. לא כל התינוקות יחוו קפיצות גדילה באותם זמנים בדיוק או יפעלו לפי לוח זמנים קפדני. קפיצות הגדילה של תינוקך עשויות להתרחש במרווחים או משכי זמן שונים במקצת. סמכי על האינסטינקטים שלך והתבונן בהתנהגותו של תינוקך כדי לזהות את הדפוסים האישיים שלו.

קפיצות גדילה היא לא סימן למחסור בחלב

יש מצבים בהן חוסר הסבלנות של התינוק, הדרישה שלו לינוק יותר פעמים ולאורך פרקי זמן ארוכים יותר יכול להתפרש כאספקת חלב נמוכה. אם הנקת את התינוק שלו באופן סדיר עד עתה והעליה במשקל שלו מספקת, המשיכי לסמוך על הגוף שלך שיש מספיק חלב. אם את עדיין בחשש שהסיבה היא מחסור בחלב לכי להערכת שקילה נוספת ונסי להתייעץ עם יועצת הנקה מוסמכת.

חשוב מאוד במקרים כאלה לא להציע בקבוק!! אם התינוק יקשר את החוסר שקט שלו לתגובה של בקבוק ניחומים שזורם בקלות יכולה לגרום לו להתחיל שביתת הנקה. 

סיכום

קפיצות גדילה הן חלק טבעי מהתפתחות תינוקך ויכולות להשפיע על דפוסי הינקה. הבנת הסימנים וקווי הזמן של קפיצות גדילה מאפשרת לך לנווט בשלבים האלה בביטחון. זכרי להגיב לאותות הרעב המוגברות של תינוקך, להציע נוחות ותמיכה, ולתעדף טיפול עצמי כדי לענות על צרכיו הגדלים. נסי לעבור את המשבר באמונה בשניכם, בעצמך, בעזרת תנועה , מנשא והרבה אורח רוח.

שאלות נפוצות על קפיצות גדילה והנקה

כן, קפיצות גדילה יכולות להוביל להגברת תדירות האכלה ולזמני הנקה ארוכים יותר ככל שהצרכים התזונתיים של תינוקך גדלים.

קפיצות גדילה יכולות להימשך מספר ימים עד שבוע. עם זאת, כל תינוק הוא שונה, ומשך הזמן עשוי להשתנות.

ממש ממש נסי להמנע ממתן בקבוק בזמנים של קפיצת גדילה. תינוק יונק שניזון מהנקה לא צריך שום תוספת בזמן קפיצת גדילה ויותר מזאת, מתן בקבוק בזמנים כאלה יכולים ממש ממש לפגוע בהנקה ולפתח העדפת בקבוק. . עם זאת, אם יש לך חששות לגבי אספקת החלב שלך או עלייה במשקל של תינוקך, התייעצי עם יועצת הנקה מוסמכת כדי לבחון את המקרה.

כן, זה נפוץ שתינוקות מפגינים התנהגות כזו במהלך קפיצות גדילה עקב רעב מוגבר ושינויים בדפוסי השינה. הקפידי לייצר עבורו סביבה נוחה ולשלב טכניקות הרגעה.

שימי לב לדפוסי האכלה, לגדילה ולהתנהגות של תינוקכם. אם אינך בטוחה התייעץ עם גורם מקצועי או עם יועצת הנקה לקבלת הדרכה והכוונה.

Picture of עומר מלי הנגבי | יועצת הנקה מוסמכת  IBCLC
עומר מלי הנגבי | יועצת הנקה מוסמכת IBCLC

רוצה לתאם ייעוץ או לברר לגבי קורסים וסדנאות?
שלחי לי הודעה באינסטגרם או בוואטסאפ

קבלי את מדריך
 "המסע להנקה" חינם

מקבץ שיעורים מרוכזים במייל בלי חפירות מיותרות 

*מה עומד לקרות רגע אחרי הלידה * רשימת ציוד * מהם המפתחות המנטליים בהנקה * כיצד להימנע מציפיות לא ריאליות * איך להכין את הסביבה שלך לתמיכה מיטבית ועוד… + חוברת "100 שאלות ותשובות על הנקה"

אם במקרה נרשמת ולא קיבלת דיוור, יש לבדוק בתיקיית פרומושן או ספאם.