הנקת צבר

הנקת צבר

הנקת צבר מתייחסת לתקופה שבה תינוקות יונקים בתדירות גבוהה יותר ולפרקי זמן קצרים יותר. במהלך הנקת צבר נראה שהתינוק רוצה לינוק כמעט ללא הפסקה במשך מספר שעות, לעתים קרובות בערב או מאוחר אחר הצהריים. דפוס זה הוא נורמלי לחלוטין ומשרת מטרה חיונית בהמרצת ייצור החלב ובמתן מענה לצרכי הגדילה של התינוק.

תוכן עניינים

"התינוק שלי יונק כל הזמן!, במשך היום כל שעתיים שלוש ובכל פעם בין עשרים דקות לחצי שעה. אחרי הצהריים ובערב הוא רוצה לינוק כל 20 דקות ובכל פעם הוא יונק 10 דקות עד שהוא נרדם. מה קורה לו ? אולי אין לי מספיק חלב?!?"

מה הסיבות להנקת צבר?

לקראת גיל חודש של התינוק ובהתאם לצרכים השונים של כל תינוק מתחיל תהליך בו התינוק לא מפסיק לינוק. במהלך תקופה זו התינוק יונק בפרקי זמן קצובים יותר הנמשכים לעיתים כשעה כל פעם. חלק מהסיבות להנקת צבר קשורות לאופן שבו התינוק מתפתח ולגורמים קוגניטיביים.

אחת הסברות היא שככל שהתינוק יונק יותר ולעיתים תכופות הוא "מסמן" לגוף האם שהוא זקוק להרכב חלב בעל מרקם שומני יותר המכיל הורמונים מרגיעים להם הוא זקוק לקראת הלילה. גוף האם עובד ללא לאות כדי לספק את הדרישה ומבטיח לתינוק "אספקה" לימים הבאים.
לאחר בערך כשלושה ארבעה חודשים חלה ירידה בפרקי ההנקה היומיים במהלכן התינוק "עסוק" בדברים אחרים הקשורים להתפתחות שלו. מדובר בתהליך טבעי לחלוטין אך בעל מאפיינים שונים מתינוק לתינוק (ראי לייב על משבר גיל 4 חודשים).
אתגרים בהנקת צבר
תְשִׁישׁוּת

אחד האתגרים הנפוצים ביותר הקשורים להנקת צבר הוא תשישות. את מוצפת ומותשת מזמני ההנקה התכופים, במיוחד בשעות הערב או אחר הצהריים המאוחרות. חלק מהאמהות מדווחות שהן סחוטות פיזית ורגשית. צריך לזכור שזו מצב זמני (!). לכן חיוני לאמהות לתעדף טיפול עצמי במהלך תקופה זו, כולל מנוחה מספקת, שמירה על שתייה מרובה ותמיכהב מני משפחה או חברים כדי להקל על נטל התשישות. אפשר לפנות גם לעזרה מקצועית ולהוסיף עיסוק בפעילויות המקדמות הרפיה והרגעה עצמית, כגון תרגילי נשימה עמוקה, מדיטציה או פעילות גופנית עדינה כל אלו יכולים להקל מאוד על מצבים תנודות במצבים רגשיים.

ספקות לגבי אספקת חלב

אתגר נוסף שאמהות מניקות עשויות להתמודד איתו במהלך הנקת צבר הוא ספקות לגבי אספקת החלב שלהן המביא איתו גם תחושות אשם. מכיוון שמדובר בזמני הנקה תכופים יותר, חלק מהאמהות עשויות לדאוג שהן אינן מייצרות מספיק חלב כדי לענות על צרכי תינוקן. עם זאת, למרות שהנראה שהתינוק לא נרגע לזמנים ארוכים, חיוני לזכור שהנקת צבר היא התנהגות נורמלית בתינוקות ואינה מעידה בהכרח על אספקת חלב לא מספקת וכמובן חשוב לזכור שאם התינוק עולה במשקל בצורה מספקת אין סיבה לחשוב שאין מספיק חלב. וגם.. אם נגיד כמויות החלב התאזנו כשהתינוק יונק לעיתים תכופות זה מעודד את היצור.

התינוק לא יורד מהציצי, מה עושים?

קודם כל לקחת נשימה. לזכור שזה לא לעד. שנית להמשיך להניק לפי דרישה.

נצלי את פרקי הזמן בין ההנקות למנוחה ולרוגע. הקפידי על תזונה ושתייה. אין שום דבר לא בסדר בלנוח בין ההנקות. גם אם זה אומר לרבוץ על הספה. אם יש לך אופציה, תתפנקי באמבטיה חמה או עיסוי עדין.

הקפדה על הצמדות תקינה

הצמדות תקינה חיונית להנקה מוצלחת ויכולה לסייע במניעת כאבי פטמות ואי נוחות במהלך תקופת הנקת צבר. יש לוודא שהתינוק ממוקם נכון ליד השד, כשהפה פתוח לרווחה והפטמה עמוק בתוך הפה מוגנת בחיך העליון. פנייה להכוונה מיועצת הנקה יכולה להועיל לפתרון בעיות בהצמדה ולהבטחת טכניקת הנקה מיטבית.

הנקה משני צדדים

גירוי שני הצדדים מעודד ייצור חלב לאורך זמן. הרכב החלב משתנה עם הזמן ולפני צרכי התינוק.

תמיכה

תמיכה מבני זוג, בני משפחה או קבוצות תמיכה יכולה לספק עידוד וסיוע נחוצים מאוד במהלך תקופות הנקה מאתגרות. מי שיוכל להושיט יד במשימות הבית, להציע תמיכה רגשית או פשוט לספק ביטחון יכול לעשות הבדל משמעותי בסיוע לאמהות מניקות להתמודד עם הדרישות והאתגרים בתקופת זו.

האם לשלב בקבוק בהנקת צבר?

הנקת צבר משרתת את המטרה של גירוי ייצור חלב אצל אמהות מניקות כדי לענות על הדרישות ההולכות וגדלות של התינוק. הכנסת בקבוק במהלך האכלה מקבץ עשויה להפריע לתהליך זה על ידי הפחתת התדירות  ההנקה, מה שעלול להוביל לירידה באספקת החלב לאורך זמן.

בלבול בפטמות

בלבול בפטמות מתרחש כאשר תינוק מתקשה לעבור בין הנקה להנקה מבקבוק עקב הבדלים באופן קבלת החלב מכל מקור. בהנקות צבר התינוק יכול להתבלבל יותר מבמקרים אחרים בגלל השוני הקיצוני בין זרימת החלב מהשד במאמץ ובין זרם רציף וקל מהבקבוק. זה יכול להוביל לקשיי הנקה ועלול לגרום לכך שהתינוק יעדיף את הקלות של האכלה מבקבוק על פני הנקה וזה יכול אף להוביל לשביתת הנקה

מתי לשקול לפנות לעזרה?

יש מספר כללים שיכולים לסייע לך לזהות סיטואציות בהן רצוי לשקול פנייה לעזרה של יועצת הנקה.

1. את חווה כאבים, פצעים, קושי רב בהנקה ואי נוחות. לא מדובר בפעם אחת אלא במשהו מתמשך.

2. התינוק לא עולה במשקל בצורה מספקת

3. התינוק מתקשה לינוק ופרקי זמן ההנקה הולכים ומתמשכים (מעל לשעה) בעוד התינוק משדר חסר נוחות ועצבנות מתמשכים.

 
Picture of עומר מלי הנגבי | יועצת הנקה מוסמכת  IBCLC
עומר מלי הנגבי | יועצת הנקה מוסמכת IBCLC

רוצה לתאם ייעוץ או לברר לגבי קורסים וסדנאות?
שלחי לי הודעה באינסטגרם או בוואטסאפ

קבלי את מדריך
 "המסע להנקה" חינם

מקבץ שיעורים מרוכזים במייל בלי חפירות מיותרות 

*מה עומד לקרות רגע אחרי הלידה * רשימת ציוד * מהם המפתחות המנטליים בהנקה * כיצד להימנע מציפיות לא ריאליות * איך להכין את הסביבה שלך לתמיכה מיטבית ועוד… + חוברת "100 שאלות ותשובות על הנקה"

אם במקרה נרשמת ולא קיבלת דיוור, יש לבדוק בתיקיית פרומושן או ספאם.