חלב אם כחול

חלב אם כחול

חלב אם הוא נוזל דינמי שיכול להופיע במגוון רחב של צבעים כגון לבן, שקוף, צהוב, כחלחל ועוד. רוב השינויים בצבע אינם מעידים על בעיה – הם חלק מהטווח הנורמלי של חלב אם​. עם זאת, במקרים נדירים צבע חריג עלול להצביע על מצב רפואי שדורש תשומת לב.

חלב אם כחול זה תקין?

יש מספר גורמים עיקריים יכולים להשפיע על צבע החלב:

  • זמן השאיבה ביום, ההפרש בין ההנקות או השאיבות ומידת המלאות משפיעים: בתחילת כל הנקה או שאיבה מופרש חלב שנראה לבן ולעיתים נראה דליל ושקוף-כחלחל. בהמשך ההנקה או השאיבה משתחרר חלב בעל ריכוז שומן גבוה יותר והוא נוטה להיות סמיך וכהה יותר (לבנבן-צהבהב). לכן, צבע החלב עשוי להשתנות במהלך כל האכלה – מכחול שקוף ועד לבן-קרמי – בהתאם לתכולת השומן​.
    זמן השאיבה ביום גם משפיע: למשל, בשאיבת בוקר כשהשד מלא מאוד, החלב הראשוני יהיה מיימי וכחול יותר  לאחר שהשד מתרוקן מעט, אחוז השומן עולה והגוון מתקרב ללבן הרגיל. זהו תהליך נורמלי לחלוטין. שאיבה בשעות הערב תניב חלב בגוון יותר צהבהב. חשוב להדגיש שגם אם המנה השאובה בבקבוק הינה שקופה מעט זה ממש לא אומר שהחלב אינו מזין מספיק. אחוזי השומן בחלב אם מותאמים לצרכי התינוק ואם את מקפידה בשאיבה לרוקן את השדיים אז תכולת המנה השאובה תהיה מאוזנת ותכיל מספיק שומן בלי קשר לגוון.
  • תזונת האם: המזונות והמשקאות שאמא צורכת יכולים “לצבוע” את החלב. כלל האצבע אומר: "אם משהו צובע לך את השתן, הלשון או הבגדים – הוא עלול לצבוע גם את החלב". למשל, אכילה מרובה של ירקות עשירים בכלורופיל (כמו תרד, אצות, קייל) עשויה לתת גוון ירקרק לחלב​. בטטה, גזר ודלעת שמכילים בטא-קרוטן יכולים לתת לגוון החלב צבע צהוב-כתמתם. סלק, פירות יער אדומים או צבעי מאכל אדומים עלולים לצבוע את החלב בגוון ורורד​. חשוב לדעת שצבעים אלו אינם מזיקים לתינוק​, והם חולפים עם הזמן כשהמזון יוצא ממחזור הדם של האם. (בהמשך נפרט דוגמאות ספציפיות לפי צבע).
  • נוכחות דם בחלב: דם שמקורו באם (למשל מסדקים בפטמה) הוא גורם נפוץ לגווני ורוד, אדום או חום בחלב​. כמות קטנה של דם צובעת את החלב בורוד בהיר ("חלב תות"), כמות גדולה יותר יכולה להפוך אותו לאדמדם, ודם ישן שנקרש או התחמצן ייתן גוון חום חלודה​. בהרבה מקרים, דם בחלב אינו מזיק ואפשר להמשיך להניק כרגיל – חלב אם נוצר מהדם ולכן נוכחות קטנה של דם שמקורו בפצע בתוך החלב אינה מסוכנת לעיכול התינוק​. עם זאת, גוון אדום או ורוד בחלב או טיפות דם ללא פצע או כאב בשד, דימום ממושך או כמות גדולה מאוד של דם דורשת התייעצות רפואית, במיוחד אם יש גם סימפטומים אצל האם (ראי בהמשך "מתי לפנות לרופא").
  • זיהומים וחיידקים בחלב: זיהום נדיר בחיידק Serratia marcescens עשוי להפוך חלב אם לורוד עז או אדום בוהק​. מקרים כאלה תועדו בעיקר בחלב שאוב בבתי חולים, והם עלולים להיות מסוכנים בעיקר לפגים או תינוקות עם חיסון מוחלש אם החלב מזוהם ברמה גבוהה​. על Serratia נרחיב בחלק של חלב ורוד/אדום.
  • תרופות ותוספים: אומנם רוב התרופות אינן משנות את גוון החלב, אך ידועים כמה יוצאי דופן מעניינים. התרופה מינוציקלין (Minocycline, ממשפחת הטטרציקלינים) לטיפול באקנה יכולה לגרום לחלב אם להפוך שחור או חום-שחור​. תרופה זו אינה מומלצת בהנקה, וצבע חלב שחור מהווה דגל אדום לכך שיש לעדכן רופא מיד.
    יש תוספי מזון שיכולים להקנות לחלב גוון ירקרק בשל הפיגמנט הטבעי שבהם​. נדגיש שתרופות ותוספים הם גורם יחסית נדיר לשינויי צבע לעומת תזונה או דם, אך יש להיות מודעים לכך במיוחד אם רואים צבע בלתי שגרתי. תמיד יש ליידע את הרופא שאת מניקה כדי לוודא שהתרופות בטוחות ואין להן השפעות חריגות​ ולהתייעץ עם מרכז טרטולוגי (מרכז למידע על בטיחות תרופות בהנקה).
  • מצב בריאות האם/תינוק: במחקרים נמצא שכאשר התינוק חולה, הרכב החלב של האם משתנה ומכיל יותר רכיבים חיסוניים ונוגדנים כדי לסייע לו להילחם בזיהום​. אמהות רבות מדווחות שבזמן מחלה שלהן או של התינוק, החלב קיבל גוון חזק מהרגיל – לעיתים צהבהב יותר או אפילו ירקרק​. המנגנון המוצע הוא שהרוק של התינוק החולה הנספג דרך הפטמה “מדווח” למערכת החיסון של האם על הפתוגנים, והאם מייצרת בהתאם נוגדנים וחלבונים חיסוניים בחלב​. רכיבים חיסוניים אלה בעלי גוון צהוב-ירקרק (למשל לויקוציטים עשירים בפיגמנט ירקרק), מה שעשוי להסביר שינוי צבע קל בחלב בזמן מחלה. כך או כך, אם את מבחינה בחלב צהוב/ירוק במיוחד במקביל למחלה – זה כנראה סימן שהחלב שלך עמוס בנוגדנים טובים לתינוק​.

חלב אם לבן שקוף

לרוב חלב אם נראה לבן או לבן מעט צהבהב. חלב אם "שקוף" מתאר בעצם גוון כחלחל בהיר מאוד או לבן-דליל, ומאפיין את החלב בתחילת ההנקה כשהוא יותר מיימי ואחוז השומן בו נמוך מעט מאחוז השומן בחלב בסיום ההנקה או השאיבה. זהו צבע תקין ונפוץ, במיוחד כאשר שואבים חלב – בבקבוק ניתן ממש לראות שלעיתים החלב כמעט מימי בתחילת השאיבה​.

חלב אם לבן-צהבהב

הוא גם צבע שגרתי, בעיקר בחלב שמופרש לקראת סוף ההנקה או השאיבה או אם עבר מעט זמן מהנקה או שאיבה קודמת או לקראת סוף היום (שעות הערב). הקולוסטרום (החלב הראשוני אחרי לידה) נוטה להיות צהוב-זהוב וחלבי יותר בשל הריכוז הגבוה של נוגדנים וחלבונים.

גווני לבן, שקוף עד צהבהב בהיר – כולם נחשבים נורמליים לחלוטין​, ואינם מעידים על בעיה כלשהי. אמא שרגילה לחלב לבן ופתאום רואה בקבוק מעט כחלחל או שקוף יכולה להיות רגועה שזה פשוט עניין של אחוז שומן או שלב השאיבה. אין צורך לעשות דבר במקרה כזה מלבד להמשיך להניק כרגיל, משום שגם חלב שנראה כחלכל או שקוף מלא בערכים תזונתיים ומזין את תינוקך היטב.

חלב אם צהוב

חלב צהבהב הוא שכיח מאוד ואין סיבה לדאגה כשרואים אותו. מלבד הקולוסטרום הזהוב שמופיע מיד לאחר הלידה, גם חלב שאוב שהוקפא לעיתים קרובות מקבל גוון צהוב עמוק יות​ר.
הרבה אמהות מופתעות לראות שאחרי שהוציאו שקית חלב מהמקפיא, הצבע נראה צהוב-קרמי – זה נורמלי ונובע משינויים בשומן שבחלב, שאינם פוגעים בערכו התזונתי.

תזונת האם: אכילה מרובה של ירקות ופירות כתומים (כמו גזר, בטטה, דלעת, פלפל צהוב) מכניסה כמויות גבוהות של בטא-קרוטן לזרם הדם ומשם לחלב, ויכולה *לצבוע את החלב בכתום-צהוב חזק​.

מצב זה לא מזיק ואף מעיד על ויטמינים נוגדי חמצון שמגיעים לתינוק. יש אפילו הורים שקוראים בחיבה לחלב העשיר הזה "חלב גזר". באופן דומה, נטילת מולטי-ויטמינים יכולה להפוך את השתן של האם לצהוב בוהק, וסביר שגם לחלב יהיה גוון צהוב יות​ר. שוב, מדובר בתופעה תקינה. מעניין לציין שדווקא כאשר התינוק חולה, דווח כי חלב האם עשוי לקבל גוון צהוב כהה מהרגיל, עקב ריבוי נוגדנים וחלבוני חיסון שמיוצרים. לכן, חלב צהוב לפעמים הוא סימן חיובי לכך שהחלב "מתוגבר" עבור התינוק. בשורה התחתונה, חלב שנראה צהוב או זהוב בדרך כלל בטוח לחלוטין להזנה ואין צורך לזרוק אותו – להיפך, זהו "נוזל זהב" מזין במיוחד.

חלב אם כתום

חלב כתמתם נגרם לרוב מאותן סיבות של חלב צהוב, רק בעוצמה גדולה יותר. למשל, אימהות ששותות כמויות גדולות של מיץ גזר או שייקים כתומים עשויות לראות שינוי מוחשי בגוון החלב לכתו​ם. גם כאן, הקרוטן שבמזון הוא הגורם לצבע הכתום בחלב.

סיבה אפשרית נוספת היא ערבוב של מעט דם עם חלב צהוב: כמה טיפות דם טרי יכולות להפוך קולוסטרום צהוב לצבע כתמתם. למשל "תסמונת הצינור החלוד" (Rusty Pipe) אחרי הלידה לעיתים נותנת לקולוסטרום גוון חלודה חום-כתום– בהמשך נפרט על כך תחת חלב חום. בכל אופן, חלב כתום נחשב תקין.

חלב אם כחול

חלב אם כחול עלול להיראות מוזר, אך הוא בעצם אחד הצבעים הנפוצים ביותר בחלב שאוב. לרוב מדובר בגוון כחול בהיר או תכלת, והסיבה העיקרית היא חלב קדמי דל שומן. בתחילת השאיבה, החלב מכיל יותר מים וסוכר ופחות שומן – מה שנותן לו שקיפות וגוון כחלחל.

ככל שההנקה נמשכת, עולה אחוז השומן והחלב מלבין. לכן אמא ששואבת רק כמה דקות ראשונות עשויה לקבל בבקבוק נוזל כמעט שקוף-כחול, וזה לא אומר שמשהו לא בסדר בחלב. לאחר ערבוב עם החלב המשומן יותר, הצבע יתאזן.

גורם נוסף לכחול הוא נפח חלב גדול: אימהות עם אספקה מאוד שופעת (או בשאיבת בוקר אחרי לילה) מדווחות על חלב כחול עקב דילול יחסי של השומן בנפח החלב. חלב כחול הוא *בטוח ואין זה אומר שהתינוק "לא מקבל מספיק שומן" כפי שחלק מהאמהות חוששות.

חלב אם ירוק

כיצד ייתכן שחלב יהיה ירוק? למעשה די בקלות – הגוון הירקרק לרוב מגיע מצבעי המאכל הירוקים שאמא צורכת. מזונות עשירים בכלורופיל (פיגמנט ירוק) הם הגורם הידוע ביותר: תרד, אצות ספירולינה, קייל, עשב חיטה, פטרוזיליה וכדומה. גם שייק ירוק מכמות גדולה של עלים ירוקים יכול לצבוע את החלב בירקרק קל. יש אמהות שדיווחו אף על חלב ירוק זית לאחר אכילת כמויות גדולות של מזון ירוק. חשוב לציין שאין בספרות הרפואית תיעוד רב לתופעה זו – כלומר, לא נעשו מחקרים מבוקרים על "אכילת תרד וכמות השינוי בצבע החלב" – אך עדויות רבות של אימהות ויועצות הנקה תומכות בכך שזה קיים. מעבר לתזונה, ישנה תופעה מרתקת שבזמן מחלה של האם או התינוק, לעיתים החלב מקבל גוון ירוק-זית. ההסבר המשוער הוא שכמות גבוהה של לויקוציטים (תאי דם לבנים) ונוגדנים בחלב בזמן מחלה יכולה להקנות לו גוון ירקרק. כך או כך, חלב ירוק בדרך כלל תקין, אך במידה והגוון הירוק מופיע יחד עם סימני זיהום בשד אצל האם (כאבים, חום) – שקלי את האפשרות של מסטיטיס והתייעצי עם יועצת הנקה.

חלב אם ורוד

חלב ורדרד לעיתים גורם הלם קל לאמא השואבת – לפתע הבקבוק נראה בגוון ורוד פסטל. הגורם הנפוץ ביותר הוא דם בכמות קטנה שנמהל בחלב. אפילו פצע זעיר או סדק בפטמה יכולים לצבוע כמות יחסית גדולה של חלב בוורדרד עדין. זו תופעה מאוד שכיחה אצל מניקות, במיוחד בתחילת הדרך כשהפטמות רגישות ואולי נסדקו מעט. מצב זה מכונה לעיתים "חלב תות" (Strawberry Milk) בשל הדמיון לשייק תות.

האם זה בטוח? חלב שמכיל קצת דם *עדיין בטוח לחלוטין לתינוק. הכמות המזערית של הדם לרוב אינה גורמת לבעיה; לכל היותר חלק מהתינוקות יירטבו חיתול עם צואה מעט שחורה (מעוכלת מהדם). 
עם זאת, כדאי לבדוק מה המקור לדימום: אם את מזהה פצע בפטמה, טפלי בו ובינתיים המשיכי להניק (אפשר למרוח מעט משחת ריפוי ולהקפיד על הצמדה נכונה כדי למנוע החמרה).

גורם נוסף לוורוד הוא תזונה – בדיוק כפי שמזונות ירוקים צובעים בירוק, מזונות אדומים יכולים לתת גוון ורוד. סלק אדום הוא הדוגמה הקלאסית: אמא שאכלה הרבה סלק או שתתה מיץ סלק יכולה לראות חלב ורוד-אדמדם. גם פירות יער אדומים, דובדבנים או משקאות עם צבע מאכל אדום יכולים לצבוע את החלב בוורוד. כל אלה אינם מזיקים לתינוק.

במקרים נדירים מאוד, חלב ורוד בוהק (כמו צבע של תות שדה מרוסק, או אפילו ורוד פוקסיה) עלול להצביע על זיהום בחיידק Serratia. החיידק סראטיה מרצסנס ידוע כגורם לשינוי צבע נוזלים ביולוגיים לורוד-כתום.

איך הוא מגיע לחלב אם?
לרוב דרך משאבות, צינורות או כלי אחסון לא סטריליים. הוא יכול לשגשג במקרר אם החלב עומד זמן רב. אם החלב ורוד חזק – שקלי אפשרות של זיהום חיידקי. במקרה כזה מומלץ לא לתת את החלב לתינוק, במיוחד אם הוא פג או עם מערכת חיסון מוחלשת.
הטיפול במקרה של קולוניזציה של Serratia הוא באנטיביוטיקה לאם, ולאחר שהאם והתינוק נמצאו שליליים בתרבית ניתן לחזור להניק כרגיל.
חשוב להדגיש: בספרות הרפואית צוין שאם תינוק יונק ישירות מהשד, הסיכון שיידבק קטן, כי הכמות שיקבל קטנה ולא מספיקה לגרום מחלה. הבעיה היא בעיקר בחלב ששאוב ונאגר לא נכון (אז החיידקים מתרבים בבקבוק). לכן, שמרי תמיד על היגיינה טובה של משאבת החלב והבקבוקים, במיוחד אם את שומרת חלב במקרר למספר ימים.

חלב אם אדום

חלב שנראה ממש אדום הוא לרוב המשך של אותה תופעה שגורמת לחלב ורוד – רק יותר דם בחלב. למשל, אם כלי דם בתוך השד דולף דם טרי בכמות גדולה יותר, החלב עשוי לצאת אדום-ורדרד ברור. מצבים כמו פצע משמעותי בפטמה או בצינורית, ואפילו (לעיתים נדירות ביותר) סרטן שד – כולם עלולים לגרום להופעת דם אדום בחלב. שוב נדגיש שרוב רובם של המקרים אינם מסוכנים – דם מחתך או נימי דם שהתפוצצו ייפתרו מעצמם עם הזמן. אך אם את רואה חלב אדום לאורך זמן (יותר מיומיים-שלושה) וללא סיבה ברורה כמו פצע בפטמה, יש לפנות לרופא לבדיקה.

אגב, תסמונת הצינור החלוד שהזכרתי בימים הראשונים אחרי הלידה, זרימת הדם המוגברת בשד יכולה לגרום לדליפת דם לתוך צינוריות החלב, והקולוסטרום מקבל גוון חום-אדמדם (חלודה). מצב זה חולף תוך כמה ימים כאשר הצינוריות נשטפות בחלב, ואין צורך להפסיק הנקה.

חלב אם חום

חלב חום בדרך כלל מעיד על דם ישן שנמצא בחלב. כאשר דם טרי עומד קצת, הוא משנה צבעו לאדום-חום או חום (בדומה לצבע של חלודה או "קפה חלש"). מצבים אופייניים: תסמונת הצינור החלוד , דימום פנימי קל שהפסיק – למשל נים שהתפוצץ אתמול, היום החלב שיוצא מאותו אזור כבר יהיה חום (כי הדם מאתמול). גם דם מהפטמה: אם היה פצע בפטמה וזרם מעט דם, יום למחרת ייתכן שההפרשה תהיה חומה. אמהות מתארות לפעמים חלב בצבע "שוקו" – חום בהיר – שנגרם מריכוז דם ישן. החדשות הטובות: זה בד"כ מצב זמני ולא מזיק.

אם הגוון החום נמשך מעל שבוע, מומלץ ליידע רופא, אבל לרוב זה נפסק ברגע שהגוף פינה את שאריות הדם. סיבה נוספת לחלב חום יכולה להיות תרופות מסוימות. אך אלו נדירים מאוד. אפשר להיות רגועה שהחום יחלוף. אם לא ברור המקור וזה ממשיך, פני לבדיקה. ושוב אדגיש: אין מניעה שהתינוק יקבל חלב חום, רוב התינוקות כלל לא יבחינו בהבדל.

חלב אם אפור

זהו אחד הצבעים הנדירים ביותר לדיווח. חלב בגוון אפרפר עשוי להיראות מדולל מאוד או פשוט בעל גוון אפרוריות בלתי רגילה. יש כמה סיבות אפשריות לכך, רובן דורשות בירור: ראשית, זיהום בשד (מסטיטיס) או מוגלה עשויים לתת גוון אפרפר-לבנבן לחלב.
אם האם סובלת מזיהום, לעיתים חלב נגוע בהרבה תאי מוגלה יכול להיראות עכור עם נטייה לאפור. סתימת צינורית חמורה או אבצס (מורסה) בשד עלולים גם הם לשנות את מראה החלב לכיוון אפור-מלוכלך.
סיבה שניה – תערובת של פיגמנטים שונים: למשל אם גם היה מעט דם (שמוסיף גוון חום) וגם אכלה משהו כחול, השילוב עלול ליצור גוון אפרפר. אבל זה תאורטי למדי.

מה לעשות? אם החלב שלך נראה אפור בצורה חריגה, ויש לך סימפטומים בשד (רגישות, גוש, אודם, חום גוף) – פני מיד לרופא, ייתכן שמדובר במסטיטיס או בזיהום שדורש טיפול. אם אין סימפטומים, חשבי אם נטלת תרופה חדשה או תוסף שעלול להיות קשור. חלב אפרפר הוא לא "טעם נרכש" בלשון המעטה, וכדאי לבדוק את המקור. זהו אחד המקרים היחידים ששינוי צבע באמת עשוי להצביע על בעיה רפואית, אז אל תהססי להתייעץ עם גורם מקצועי.

חלב אם שחור

זהו ללא ספק הצבע המבהיל ביותר – ולמזלנו, הנדיר ביותר. חלב אם שנראה שחור ממש (כמו דיו מדולל או קפה חזק) לרוב קשור לתרופות. כמובן שבמקרה כזה אין לתת לתינוק את החלב, אלא להתייעץ עם הרופא המטפל.

ומה אם את לא לוקחת מינוציקלין והחלב בכל זאת שחור? זה מצב יוצא דופן ביותר, אך מתועד. יתכן שמדובר בתהליך חמצון שומנים שגרם לצבע הכהה. יש לבדוק שאין גורם מזיק (תרופה, זיהום), ובכל מקרה אין לתת חלב שחור לתינוק ללא ייעוץ רפואי.

חלב אם סגול

צבע סגול בחלב הוא כנראה הדבר האחרון שנצפה לראות – אבל מסתבר שזה אפשרי בנסיבות מסוימות.תרופות או מזונות עם פיגמנט סגול יכולים לתת גוון כזה: למשל אכילה מרוכזת של אוכמניות, סלק או כרוב סגול. למעשה, שילוב של פיגמנטים אדומים וכחולים בחלב יכול ליצור רושם סגלגל. בפורומים של אימהות יש שתיארו חלב בגוון לוונדר לאחר ששתו שייק עם פירות יער כחולים יחד עם סלק. מבחינה מדעית אין הרבה תיעוד על "חלב סגול", והוא נחשב נדיר ביותר בספרות.

מה לעשות? חשבי האם מרחת משהו על הפטמה (משחה עם צבע? טיפול כלשהו?) או אכלת משהו חריג. אם לא – התייעצי עם גורם רפואי.

מתי לפנות לרופא או יועצת הנקה?

כפי שראינו, ברוב המקרים גווני חלב שונים הם תופעה נורמלית שלא צריכה לעורר בהלה. עם זאת, יש מצבים בהם שינוי צבע החלב דורש תשומת לב רפואית נוספת:

  • שינוי צבע שנמשך זמן רב או מחמיר: אם יום-יומיים החלב היה בגוון מוזר וחזר לעצמו – כנראה זה היה משהו חולף (מזון שאכלת או דימום קטן שנפסק). אבל אם כבר שבוע החלב עדיין ירוק מאוד, או תמיד חום, או כל צבע חריג שנשאר – כדאי להתייעץ. צבע מתמשך עשוי להעיד שגורם הצביעה עדיין נוכח (למשל דימום מתמשך איפשהו). בפרט, אם לאחר שבוע החלב לא חזר מלבן/כחול רגיל – פני לבדיקת רופא
  • שינוי צבע מלווה בסימפטומים אצל האם: סימני זיהום בשד כמו כאבים, אודם, נפיחות, חום גופה של האם – במיוחד בשילוב חלב שנראה מוגלתי/אפרפר או אדום דמי – מחייבים פנייה מידית לרופא. ייתכן שזה מסטיטיס או אבצס שדורשים טיפול אנטיביוטי וניקוז.
  • תינוק שמסרב לינוק בגלל צבע החלב: לעיתים נדיר תינוקות עשויים להגיב לגוון/טעם שונה (למשל, חלב עם הרבה דם לפעמים מקבל טעם מלוח מתכתי שעלול להפריע). אם את שמה לב שהתינוק דוחה את השד או הבקבוק דווקא כשצבע החלב מוזר, שווה להתייעץ עם יועצת הנקה או רופא.
  • חשד לזיהום חיידקי בחלב השאוב: כפי שציינתי לגבי Serratia – אם ראית חלב ורוד-אדום בוהק בלי הסבר תזונתי, או ריר ירוק משונה, או כל סימן שגורם חשש לזיהום – אל תתני את החלב לתינוק ועדכני את הרופא. חשוב מאוד להיזהר במקרה של תינוקות בסיכון (פגים, חולים).
  • חשד להרעלת תרופות או חומרים: חלב שחור, כאמור, הוא דגל אדום אפשרי לשימוש בתרופה לא מתאימה. אם יש לך חלב בצבע בלתי שגרתי ואת נוטלת תרופה או תוסף – בררי מיד אם יש קשר. ניתן לפנות למרכז טרטולוגי כדי לבדוק השפעות ידועות של תרופות על חלב. 

 

זכרי: במרבית המקרים שינוי צבע לבדו, ללא סימנים קליניים אחרים, אינו סיבה להפסיק להניק.
ההנקה חשובה לתינוק גם אם החלב ורוד או ירוק – הערך התזונתי והחיסוני נשמר. אבל אם אינך בטוחה ופשוט מודאגת, תמיד עדיף להתייעץ מאשר להישאר בלחץ. רופא או יועצת הנקה יוכלו לבדוק ולהרגיע או לטפל לפי הצורך.

והכי חשוב לזכור שבעקרון אנחנו לא אמורות בכלל לראות את צבע החלב שלנו בהנקה ישירה לא נדע לעולם מה צבע החלב.

המאמר נכתב בשיתוף מירי פבזנר, רוקחת ויועצת הנקה מוסמכת IBCLC.

התוכן המופיע במאמר זה אינו מהווה ייעוץ רפואי, חוות דעת מקצועית או תחליף לפנייה לאיש מקצוע מוסמך. בכל שאלה רפואית או התלבטות הנוגעת לבריאותך או לבריאות ילדך, יש לפנות לרופא/ה, יועצת הנקה מוסמכת או איש מקצוע מתאים.

תמונה של עומר מלי הנגבי | יועצת הנקה מוסמכת  IBCLC
עומר מלי הנגבי | יועצת הנקה מוסמכת IBCLC

רוצה לתאם ייעוץ או לברר לגבי קורסים וסדנאות?
שלחי לי הודעה באינסטגרם או בוואטסאפ

קבלי את מדריך
 "המסע להנקה" חינם

מקבץ שיעורים מרוכזים במייל בלי חפירות מיותרות 

*מה עומד לקרות רגע אחרי הלידה * רשימת ציוד * מהם המפתחות המנטליים בהנקה * כיצד להימנע מציפיות לא ריאליות * איך להכין את הסביבה שלך לתמיכה מיטבית ועוד… + חוברת "100 שאלות ותשובות על הנקה"

אם במקרה נרשמת ולא קיבלת דיוור, יש לבדוק בתיקיית פרומושן או ספאם.