טיפוח בהנקה

טיפולי טיפוח בהנקה

אין שום בעייה לשמור על שגרת טיפוח בהנקה. אם את הולכת לטיפול קוסמטי או לספר בתקופה שאת מניקה, אני אומרת..עופי על החיים ! .
עם זאת, אולי את תוהה אם זה בטוח להשתמש במוצרים קוסמטיים ולעבור טיפולים מסוימים בשלב זה? כדי לעשות סדר בדברים ובעיקר להתמודד עם מיתוסים לא מבוססים, אספתי את רוב המוצרים והטיפולים (שאני מכירה) למדריך אחד כדי לראות מה לבדוק לפני שמשתמשים,  ואילו דברים נחשבים לבטוחים בזמן ההנקה.

תוכן עניינים

מוצרי קוסמטיקה בזמן הנקה?

הורמונים לאחר לידה יכולים להפוך את העור שלך לרגיש יותר ונוטה לגירוי. הסיבה היא שרמות האסטרוגן יורדות וזה משפיע על לחות העור. לא להתרגש. הגוף מווסת את מה שצריך. זה בסדר גמור. אבל אם בחרת לעשות שימוש במוצרים קוסמטיים מומלץ לבדוק תכשירי לחות וניקוי עדינים כדי להימנע מכימיקלים מיותרים. 

יש לעשות הפרדה בין מוצרים שמורחים למוצרים שבולעים (קפסולות אנטי אייג'ינג וכאלה). 

רוב קרמי הלחות וחומרי הטיפוח המיוצרים באופן מסחרי נחשבים בטוחים לשימוש במהלך ההנקה. באופן אישי אני חושבת שתמיד כדאי לעבור כמה שניות על תווית הרכיבים. אם יש מותגים פרטיים וכל מיני קרמים מאד מיוחדים שנרקחו מפרחים נדירים בחלקת יער בצפון, כדאי לשאול מה יש בפנים בלי קשר להנקה. הרוב המוחלט של הקרמים לא חודר את שכבת העור, כך שהוא לא מגיע אל מחזור הדם. היות וחלב האם מושך את המרכיבים התזונתיים שלו ממחזור הדם, לא צריכה להיות בעייה.

אם יש מוצרים שכן הצליחו להגיע אל מחזור הדם ייתכן ומדובר בכמות קטנה מאד שלא סביר שתהיה לה השפעה על החלב. חשוב לזכור שאין היום קונצנזוס או מחקר מעמיק המבסס את הקשר בין קרמים קוסמטיים והשפעת על החלב ולכן אם יש מוצר שלא ברור מהו, מה הרכיבים שלו או מכיל מספיק מידע מהימן, עדיף לברר היטב לפני השימוש ואולי אך להתייעץ עם גורם מקצועי. 

עובדה מעניינת – בהכנה להנקה אני מסבירה שהתינוק שלכם מכיר את הריח שלכם ויכול לזהות אתכן ממרחק. אם עברתן ממוצר קוסמטי אחד לאחר כמו קרם או סבון ויש להם ריח שונה ומאד דומיננטי, יש מקרים שהתינוק יזהה את זה. לרוב הוא עדיין יחוש את ריח הגוף הטבעי אבל לעיתים זה יכול להוביל לשביתת הנקה

נקודות לזכור בזמן שימוש בקרם קוסמטי בהנקה

1. מריחת קרמים סביב הפטמות והשדיים זמן קצר לפני ההנקה מגדילה את הסיכוי שחומרים אלה יגיעו לפיו של התינוק.

2. קרמים יכולים גם לעבור לעור של התינוק, כך שאם את מורחת קרמים על הצוואר, חזה, כתפיים זה יגיע למגע עם עור התינוק.

מוצרים קוסמטיים הניתנים בבליעה זה כבר סיפור אחר. במקרה הזה יש פה כניסה לא רק למחזור הדם אלא גם למערכת העיכול. חלקים מכילים כימיקלים שרצוי לבדוק היטב ולהתייעץ עם גורמים מקצועיים לפני שמכניסים לגוף. דעתי האישית היא להימנע ממוצרים קוסמטיים כאלה בתקופת ההנקה.

בוטוקס והנקה

חומרי מילוי קוסמטיים לפנים, כמו בוטוקס, מעלים חששות בקרב אמהות מניקות רבות. שימי לב ,זה שאומרים בוטוקס זה לא אומר שזה השם של החומר שמוזרק לפנים שלך. יש כל מיני חומרים שעושים את אותו אפקט וכולם נקראים בשם הכללי בוטוקס.

החומרים האלה (ברובם) מבוססים על רעלן שנקרא בוטולינום. והתפקיד של הרעלן הזה הוא ל"דכא" ולהרגיע את פעולת השריר באותו איזור בפנים. מה שמייצר אפקט של השטחת קמטים וקווי מתאר. בוטוקס וחומרי מילוי הם חומרים שונים.  

כיום, אין ראיות רפואיות המצביעות על כך שחומרי מילוי מסוכנים לתינוק, או כמה מהמחומר הזה עובר אליו. בלי קשר להנקה יש לטיפול גם תופעות לוואי אחרות , כך שאת לוקחת צ'אנס. גם ל-FDA אין עמדה חד משמעתית לגבי שימוש או שימוש בבוטוקס בזמן ההנקה. רצוי תמיד להתייעץ עם גורם מקצועי.

הסרת שיער בלייזר בזמן הנקה

נכון להיום נהוג לחשוב שהסרת שיער בלייזר אינה משפיעה על ההורמונים המעורבים בהנקה, כגון אוקסיטוצין ופרולקטין, אשר ממלאים תפקידים חשובים בתקופת ההנקה וכל עוד היא אינה מערבת את הפטמה או העטרה.

שינויים הורמונליים בגוף יכולים להשפיע על תוצאות הטיפול והאפקטיות שלו. בנוסף בחלק מהטיפולים יש שימוש במשחות אלחוש וזריקות הרדמה מקומיות, כך שגורמים רבים מייעצים שלא לעבור טיפולי הסרת שיער בלייזר במהלך תקופת ההנקה. 

צביעת שיער בהנקה

בעיקרון הכימיקלים המשמשים לצביעת שיער לא אמורים להגיע למחזור הדם. מה שכן יכול להיות בעייתי אלה האדים שלהם, אז רצוי שהתינוק לא יהיה בסביבה במיוחד אם מדובר בחדר לא מאוורר. גם במקרה של צביעת שיער, אין מחקרים או נתונים מבוססים המצביעים על השפעה של צביעת שיער על ההנקה. התפיסה הרווחת היא שאין לכך השפעה כל עוד יש הקפדה על ניקוי שאריות הצבע והכימיקלים מהגוף לאחר התהליך ולפני שניגשים לתינוק.

קעקועים והנקה

קיימים חששות בנוגע להעברת פיגמנטים של דיו לתינוק במהלך ההנקה. ההרכב הכימי של דיו לקעקוע מכיל סוגים שונים של רכיבים בעלי סיכון לתינוק. למרות שהדיו לא אמור להגיע למחזור הדם, זה לא 100% מובטח. הסיכון העיקרי הקשור לקעקוע הוא הפוטנציאל לזיהום. כמו במקרים הקודמים גם כאן חסרים מחקרים ורצוי להפעיל שיקול דעת (לא רק אם לעשות את הקעקוע..אלא גם איפה לעשות אותו ובאיזה חלק בגוף שלך…). אם יש לך ספקות בנוגע לקעקוע קיים והשפעתו על ההנקה, רצוי להתייעץ עם יועצת הנקה מוסמכת.

בכל הנוגע להסרת קעקועים, בדרך כלל רצוי לאמהות מניקות לחכות עד שהתינוק יגמל לחלוטין לפני שיעברו את ההליך. למרות שאין ראיות ישירות המצביעות על כך שחלקיקים יכולים להיכנס לחלב אם, זוהי גישה זהירה בשל השינויים הייחודיים שעובר הגוף במהלך ההריון וההנקה.

המידע המוצג במאמר זה נועד למטרות מידע כללי בלבד ואינו מהווה ייעוץ רפואי מקצועי. אין לראות בתוכן זה תחליף לייעוץ, אבחון או טיפול רפואי הניתן על ידי רופא מוסמך. לפני קבלת החלטות הנוגעות לבריאותך, מומלץ להתייעץ עם גורם רפואי מוסמך.

אפשר ליצור קשר עם המכון הטרטולוגי של משרד הבריאות לייעוץ נוסף בטלפון : 02-5082825

שאלות נפוצות על טיפוח בהנקה

עדיף לבחור תכשירי לחות עדינים נטולי ריח שנוסחו במיוחד לעור רגיש.

הימנע ממוצרים עם כימיקלים קשים או ניחוחות חזקים. בחרי במוצרים פשוטים יותר עם רשימות רכיבים קצרות יותר.

תמונה של עומר מלי הנגבי | יועצת הנקה מוסמכת  IBCLC
עומר מלי הנגבי | יועצת הנקה מוסמכת IBCLC

רוצה לתאם ייעוץ או לברר לגבי קורסים וסדנאות?
שלחי לי הודעה באינסטגרם או בוואטסאפ

לפרטים על הכנה להנקה, קליניקות הנקה וסדנאות נוספות

קבלי את מדריך
 "המסע להנקה" חינם

מקבץ שיעורים מרוכזים במייל בלי חפירות מיותרות 

*מה עומד לקרות רגע אחרי הלידה * רשימת ציוד * מהם המפתחות המנטליים בהנקה * כיצד להימנע מציפיות לא ריאליות * איך להכין את הסביבה שלך לתמיכה מיטבית ועוד… + חוברת "100 שאלות ותשובות על הנקה"

אם במקרה נרשמת ולא קיבלת דיוור, יש לבדוק בתיקיית פרומושן או ספאם.