לשון קשורה היא תופעה מולדת ושכיחה המופיעה אצל בנים ובנות. בחלק מהמקרים אין לה השפעה מהותית ובחלק מהמקרים היא עלולה להגביל יניקה יעילה. במדריך הזה אסביר את הסיבות התסמינים ודרכי הפיתרון להתמודד עם לשון קשורה.
מה זה "לשון קשורה"?
לשון קשורה היא מצב שבו הפרנולום, רצועת הרקמה המחברת את הלשון לרצפת הפה, קצרה מדי או הדוקה מדי. המגבלה משפיעה על תנועת הלשון ויש בכך השפעה על יכולתו של התינוק לינוק ביעילות, ולגרום לאי נוחות הן לתינוק והן לאם. לשון קשורה ניתנת לאבחון וטיפול במרבית המקרים.
מה גורם ללשון קשורה?
הסיבה איננה מובנת במלואה, אך מאמינים כי מדובר במצב מולד. משערים שזה תוצאה של היווצרות הפרנולום מוקדם מדי במהלך התפתחות העובר.
מדובר במצב שכיח יחסית, המשפיע על בין 2% ל-10% מהילודים. זה נפוץ יותר אצל גברים מאשר אצל נקבות. החומרה יכולה להשתנות, כאשר חלק מהמקרים הם קלים ואינם גורמים לתסמינים, בעוד שאחרים יכולים להיות חמורים יותר ולהשפיע על היבטים שונים של חיי היומיום, כולל הנקה.
סימנים וסימפטומים
תינוקות עשויים להפגין את הסימנים והתסמינים הבאים במהלך ההנקה:
- קושי להיצמד לשד
- אי נוחות או כאב לאם במהלך ההנקה
- העברת חלב לא מספקת מהשד לתינוק
- קולות לחיצה בזמן הנקה
- התעייפות בקלות במהלך האכלות
- עלייה נמוכה במשקל
אם את חושדת שהתינוק חווה את אחד הסימנים או התסמינים שהוזכרו לעיל במהלך ההנקה, חשוב להתייעץ עם יועצת הנקה או רופא כדי להעריך אם זה אכן המצב. אפשר גם להגיע לאחת מקליניקות ההנקה הקבוצתיות ולהתייעץ.
איך לזהות לשון קשורה?
יועצת הנקה וכן רופאים יכולים לסייע לאבחן באמצעות בדיקה של הפה והלשון של התינוק. יועצת הנקה יכולה גם לאבחן זאת על ידי בחינת התינוק במהלך ההנקה כדי להעריך את החיבור והעברת החלב שלהם. המטרה היא להעריך האם הפרנולום אכן מונע מהתינוק הנקה יעילה. גם נושא זה הוא מרכזי במפגשי ההכנה להנקה.
כיצד מטפלים?
טיפול כרוך בדרך כלל בהליך לשחרור הפרנולום, המכונה פרנקטומיה. זה יכול להיעשות באמצעות מספריים או לייזר. ההליך נקרא התרת לשון וזהו ההליך מהיר וללא כאבים יחסית, והתינוק יכול בדרך כלל לינוק מיד לאחר ההליך.
מי מבצע התרת לשון?
יש לבצע את ההליך רק אצל גורמי מקצוע מוסמכים לכך (רופאים). התייעצי עם יועצת ההנקה שלך כדי לקבל הפנייה לגורמים מוסמכים במידת הצורך. ניתן לראות כאן סרטון התרת לשון
מהי יעילות הטיפול?
התרת לשון הוכחה כיעילה בשיפור יכולת ההנקה של התינוק ובהקלה על אי נוחות הן לתינוק והן לאם. במקרים רבים, אמהות מדווחות על שיפור בהנקה לאחר שחרור הפרנולום.
האם חייבים להתיר לשון קשורה?
בסופו של דבר זה תלוי במצב ובסיטואציה. התייעצות עם גורמי מקצוע ובהם יועצת הנקה יכולים לעזור לך לאבחן את המצב ולהעריך את האפשרויות שעומדות בפניך.
האם יש קשר בין לשון ושפה קשורה?
לשון ושפה קשורה הם מצבי פה קשורים שיכולים לגרום לקשיים בהנקה ובדיבור. שפה קשורה מתרחשת כאשר הפרנולום שמחבר את השפה לחניכיים, קצרה או הדוקה מדי. זה יכול להקשות על התינוק ליצור חיבור תקין בזמן ההנקה, מה שמוביל לכאבים ולנזקים בפטמות, כמו גם ירידה בהעברת החלב.
חשוב שהורים ואנשי מקצוע יהיו מודעים לפוטנציאל של לשון קשורה ושפה קשורה ויבקשו הערכה וטיפול מתאימים במידת הצורך. יועצת הנקה יכולה לעזור להעריך את המצבים הללו ולהמליץ על טיפול, כולל הפניה למומחה.
האם ניתן למנוע לשון קשורה?
אין שיטה מוכחת או ידועה למניעה.
אוסטאופתיה היא צורה עדינה של טיפול ידני שמטרתה לשפר את תפקוד הראש והצוואר, כולל הפה והלשון. במקרים מסוימים, אוסטאופתיה עשויה לסייע על ידי הפחתת המתח וההגבלות ברקמות הסובבות, מה שמאפשר שיפור ניידות ותפקוד הלשון. אוסטאופתיה עשויה גם לעזור לשפר את ההנקה לאמהות לילודים עם לשון קשורה על ידי שיפור החיבור של התינוק והפחתת אי הנוחות. עם זאת, חשוב לציין כי יש להשתמש באוסטאופתיה בשילוב עם טיפולים אחרים המומלצים על ידי אנשי מקצוע כגון יועצות הנקה. כמו כן, חשוב לפנות לאוסטאופת מוסמך ומנוסה לטיפול.
אפשר להניק תינוק עם לשון קשורה אבל זה עשוי לדרוש תמיכה וסיוע נוספים כדי להבטיח תפס והעברת חלב תקינים. חלק מהאמהות עלולות לחוות כאב או נזק בפטמות, ירידה בייצור חלב וקשיי הנקה אחרים.
יש מודעות והכרה מוגברת של התופעה יחד עם שפה קשורה. גם התקדמות בטכניקות אבחון והבנה טובה יותר של המצב באמצעות גורמי מקצוע כמו יועצות הנקה לסייע תרם לכך.
אין תשובה חד משמעית שכן הגיל הטוב ביותר לטיפול בו יכול להשתנות בהתאם למקרה הפרטני. עם זאת, בדרך כלל מומלץ לטפל בנושא בהקדם האפשרי כדי למנוע סיבוכים פוטנציאליים ולהבטיח תוצאות הנקה מיטביות. הזמן הטוב ביותר לבצע התרת לשון הוא כאשר זה משפיע על יכולתו של התינוק להיצמד כראוי במהלך ההנקה או גורם לבעיות אחרות כגון קשיי בליעה או דיבור. התופעה יכולה גם לגרום לאספקת חלב נמוכה אם היא משפיעה על יכולתו של התינוק לינוק ביעילות חלב מהשד, מה שמוביל להפחתת הגירוי וירידה בייצור חלב אם.