פטמת סיליקון

פטמת סיליקון

הנקה עם פטמת סיליקון יכולה להיות כלי עזר לאמהות רבות, הנתקלות באתגרי הנקה כגון תינוק שמתקשה להתחבר לשד, כאבים בפטמות, פצעים, פטמות שטוחות או רגישות בזמן ההנקה. מגן פטמת סיליקון היא אביזר פשוט ויעיל שיכול לסייע להתגבר על המכשולים הללו ולהפוך את ההנקה לחוויה נוחה ומוצלחת יותר לאם ולתינוק. במדריך הזה נבין כיצד להשתמש במגן פטמות בזמן ההנקה.

תוכן עניינים

מהי פטמת סיליקון?

פטמת סיליקון הוא אביזר עשוי סיליקון המתלבש על הפטמה והעטרה במהלך ההנקה. הוא משמש חוצץ מגן בין הפה של התינוק לשד האם ועוזר להקל על החיבור ועל וממסך מעט את התחושתיות בפטמה.

יתרונות לשימוש בפטמת סיליקון

פטמת סיליקון נותנת משטח גדול ונגיש יותר עבור התינוק להיצמד אליו. זה מועיל במיוחד עבור תינוקות עם קושי להיצמד מסיבות שונות ויכול לעיתים גם לסייע בהעברת חלב לתינוקות שמתקשים לחלץ חלב ביעילות מהשד.
שנית, מגן פטמות יכול להגן על פטמות כואבות או סדוקות, ולאפשר להן להחלים תוך כדי המשך הנקה.

כיצד להשתמש בפטמת סיליקון להנקה?

לפני השימוש בפטמת סיליקון ודאי שהיא נקייה ומעוקרת (יש לנקות לפי הוראות יצרן). וכמובן זכרי לשטוף את הידיים לפני הטיפול בהן!

1. יש לאחוז ו את פטמת הסיליקון בחלק הרחב שלה (בסיס המגן) בשתי ידייך עם האגודל והאצבע.

2. הניחי אאותה ישירות מעל הפטמה שלך, כך שהפטמה שלך "תיכנס" למרכז המגן (למקום שבו אמורה הפטמה להיות). הפטמה וחלק מהעטרה שלך  אמורים להיות מכוסים כעת על ידי הפטמת סיליקון.

3. אפשרי לתינוק להיצמד למגן כדי להבטיח אטימה טובה ומיקום נכון.

4. ודאי שהמגן אינו חוסם את אפו או דרכי הנשימה של התינוק במהלך האכלה.

5 שימי לב לקצב העלייה במשקל של התינוק ולתפוקת החיתולים כדי להבטיח צריכת חלב נאותה.

6 לאחר כמה דקות של יניקה נתקי את התינוק ותוודאי שיש חלב בפטמת סיליקון

אם את משתמשת בה באופן קבוע חשוב לשאוב פעמיים שלוש ביום לאחר ההנקה כדי לתת גירוי נוסף לשד כדי לשמר את כמויות החלב.

איך יודעים שפטמת הסיליקון יושבת היטב?

1. הפטמה לא מחליקה או יוצאת או זזה כאשר התינוק יונק. 

2. בזמן ההנקה כל החלק של הפטמה במגן אמור להיות בפיו של התינוק וההיצמדות שלו תקינה

3. לא אמורים להרגיש כאב (יש להבדיל מתחושה של יניקה) 

4. הסנטר של התינוק חפון בשד שלך והשפתיים שלו נוגעות בשד. 

5. את והוא מרוצים והוא מוכן לינוק שוב באותה צורה….

השתמשי בה כעזר זמני. המטרה להיגמל ממנה ברגע שהחיבור לשד והעברת החלב משתפרים. אם את מתקשה להשתמש בפטמת סיליקון, ניתן להיעזר ביועצת הנקה לגבי טכניקות התאמה ושימוש נכונים.

מתי להשתמש בפטמת סיליקון

מצבים של גודש, פטמות שטוחות או הפוכות

פטמות סיליקון יכולות להיות מועילות במיוחד במצבים שבהם האם חווה גודש רציני ורקמת השד הופכת להיות קשיחה והתינוק מתקשה להתחבר אליה או כשאר הפטמה מאוד שטוחה והתינוק לא מצליח ליתר ואקום כמצופה. מקרים אלה עלולים להקשות על ההיצמדות לתינוק, ופטמות שטוחות עלולות להוות אתגר עבור התינוק. במקרים כאלה, מגן פטמות יכול לספק את התמיכה הדרושה ולעזור לתינוק להיצמד אל השד ביתר קלות.

את חווה פטמות כואבות, סדוקות או רגישות 

אמהות שחוות כאב או כאב במהלך ההנקה יכולות גם להפיק תועלת משימוש במגן פטמות. המגן מפחית חיכוך ומאפשר לפטמות להחלים תוך שמירה על הנקה. הוא מספק חוויה נוחה יותר ליולדת ומבטיח שההנקה יכולה להמשיך מבלי לגרום לאי נוחות נוספת.

מקרים נוספים בהם כדאי לשקול שימוש בפטמת סיליקון

1. לתינוק שלך יש יניקה חלשה אן מכניקת הנקה מאתגרת 

2. את עוברת מהאכלה מבקבוק להנקה והתינוק שלך מתקשה להסתגל לתחושה של הפטמה שמאוד שונה מהסיליקון של הבקבוק.

זכרי, פטמות סיליקון יכולות לספק סיוע זמני, חשוב לטפל בבעיות הבסיסיות בעזרת יועצת הנקה או גורם מקצועי אחר.

כיצד לבחור פטמת סיליקון נכונה עבורך

שיקולי חומר

בבחירת פטמת מגן, חשוב לבחור את החומר והגודל הנכונים. מגני פטמות עשויים בדרך כלל מסיליקון רך. גודל המגן צריך להתאים לגודל הפטמה  שלך כדי להבטיח התאמה נכונה ותפקוד מיטבי.

גודל מגן הפטמה וקוטרה

הפטמות מגיעות בגדלים וצורות שונות. רצוי למדוד את הפטמה שלך כדי לדעת מה הגודל שמתאים לך אבל גם לתינוק. למשל בחירה במגן פטמה בצורה חרוט שיהיה ארוך יותר ממרחק החיך של התינוק לפה שלו תהווה לו בעייה. 

אז קודם כל מדדי את הפטמה שלך. השתמשי בסרגל או בסרט מדידה כדי לקבוע את קוטר הפטמה בבסיס. ייתכן שיידרש ניסוי וטעייה כדי למצוא את ההתאמה הנכונה וייתכן שיהיה צורך לנסות גדלים שונים עד שתמצאי את הגודל המתאים ביותר.

חשוב לזכור שמגיני פטמות מגיעים בגדלים בשלושה גדלים  s m l

חוק האצבע אומר שיש לבחור מגן פטמות שגדול במילימטרים בודדים (2-3 מ"מ) מקוטר הפטמה שלך. זאת לא הצלחה מובטחת וכמו שציינתי צריך להתנסות עם גדלים וצורות שונות של מגני פטמה. 

צורות נפוצות של פטמות סיליקון

פטמת סיליקון בצורת חרוט  – פטמה עם דפנות ישרות של הפטמה. הפטמה של האם המניקה אמורה להגיע אל קצה הפטמה של המגן בזמן ההנקה. 

פטמת סיליקון בצורת חרוט

פטמת סיליקון בצורת דובדבן – צורה המיועדת לעזור לתינוק ל"הינעל" על הפטמה. 

פטמת סיליקון בצורת דובדבן

פטמת סיליקון בצורת בקבוק – פה יש שילוב של פטמת בקבוק ופטמת סיליקון. 

פטמת סיליקון בצורת בקבוק

לדעתי הצורה הראשונה היא המומלצת ביותר והחברות המיצרות פטמות כאלה הן אמדה ארדו ומדלה. 

אתגרים בשימוש פטמת סיליקון בהנקה

גמילה ממגן פטמה

בעוד שמגני פטמות יכולים להיות מועילים להפליא, חשוב להתכונן גם לגמילה מהם בהדרגה. גמילה יכולה לכלול טכניקות כמו  מגע עור לעור להתחיל הנקה כשהתינוק מנומנם ולא מאוד דעתן, להתחיל את ההנקה עם מציצת האצבע שלך להפעלת הריפלקס ואז לעבור במהירות לשד או תחילת הנקהנעם המגן סיליקון ולאחר שהתינוקממרוצה להוריד אותה ולחבר ישירות .

בלבול פטמות

בלבול בפטמות מתייחס לקושי של תינוק במעבר בין הנקה להנקה מבקבוק. כדי למזער סיכון זה, מומלץ להכניס את מגן הפטמה רק בעת הצורך ולשמור על הנקה עקבית מבלי להכניס למשוואה מבקבוק מוקדם מדי. הבטחה שהתינוק מקבע שגרת האכלה נכונה יכולה לסייע במניעת בלבול בפטמות.

ניקיון ותחזוקה של פטמת סיליקון 

כדי לשמור על היגיינה, חיוני לנקות את מגן הפטמות לאחר כל שימוש. שטפי אותו במי סבון חמים ביסודיות ותני לו להתייבש באוויר. הימנעי משימוש בכימיקלים קשים או במדיחי כלים, מכיוון שהם עלולים לפגוע במגן. בנוסף, בדקי באופן קבוע את המגן לאיתור סימני בלאי או נזק והחליפי אותו במידת הצורך.

כיצד לאחסן פטמת סיליקון?

אחסני את מגן הפטמות בכלי נקי ויבש או בשקית כאשר אינו בשימוש. הימנע מחשיפתו לטמפרטורות קיצוניות או לאור שמש ישיר, מכיוון שהדבר עלול להשפיע על שלמות החומר. שמירה על המגן במצב סניטרי ומוגן מפני מזהמים תבטיח את יעילותו ותאריך את ימי השימוש.

 

אם הכאבים בהנקה ממושכים והפטמה ממשיכה להפצע חשוב להבין מדוע זה קורה ולטפל בגורם .

הפטמה עלולה להפצע כאשר מנח ההנקה אינו מדויק, בגלל טרוטיקולים או העדפת צד, לשון קשורה או מכאניקת יניקה לא טובה.

 

 

כן, מגן פטמה בשימוש בשימוש ממושך עלול לגרום לאספקת חלב נמוכה. הגירוי של השד הוא לא ישיר ולכן עלול לאותת לגוף להפחית את כמויות החלב.

כן, ניתן להשתמש במגן פטמות בזמן הנקת תאומים, אין צורך ליעד לכל תינוק את הפטמה שלו בדיוק כמו בהנקה ישירה.

מגן פטמה יכול לספק הקלה בכאב בפטמה על ידי יצירת חוצץ בין הפה של התינוק לפטמה. זה יכול להגן על פטמות כואבות או סדוקות, ולאפשר להן להחלים תוך כדי הנקה. עם זאת, חשוב לטפל בגורם הבסיסי לכאב בפטמות ולפעול לפתרונם בליווי של יועצת הנקה.

כן, ניתן להשתמש במגני פטמות עבור פגים. הם יכולים לסייע ביצירת ואקום ולשפר את העברת החלב. עם זאת, חשוב להתייעץ יועצת הנקה כדי להבטיח שימוש נכון ולעקוב אחר התקדמות התינוק ויעילות היניקה.

משך השימוש במגן הפטמה משתנה בכל מקרה ותלוי באתגרי ההנקה או המצב. יש לקחת בחשבון גם את תהליך הגמילה מפטמת סיליקון. 

כן. כאשר נעזרות בפטמת סיליקון נרצה לראות את החלב הצטבר בתוך המגן. 

Picture of עומר מלי הנגבי | יועצת הנקה מוסמכת  IBCLC
עומר מלי הנגבי | יועצת הנקה מוסמכת IBCLC

רוצה לתאם ייעוץ או לברר לגבי קורסים וסדנאות?
שלחי לי הודעה באינסטגרם או בוואטסאפ

קבלי את מדריך
 "המסע להנקה" חינם

מקבץ שיעורים מרוכזים במייל בלי חפירות מיותרות 

*מה עומד לקרות רגע אחרי הלידה * רשימת ציוד * מהם המפתחות המנטליים בהנקה * כיצד להימנע מציפיות לא ריאליות * איך להכין את הסביבה שלך לתמיכה מיטבית ועוד… + חוברת "100 שאלות ותשובות על הנקה"

אם במקרה נרשמת ולא קיבלת דיוור, יש לבדוק בתיקיית פרומושן או ספאם.