משאבות חלב

משאבת חלב אמדה

משאבות חלב או הן פריט חיוני לאמהות מניקות. בין אם את חוזרת לעבודה, רוצה להקל על גודש בשד, או מעוניינת לייצר מאגר חלב, משאבת חלב טובה יכולה לעזור בסיטואציות רבות. במדריך זה, אני אסקור את כל מה שאת צריכה לדעת על משאבות חלב, החל מהסוגים השונים הזמינים בשוק ועד איך להימנע מטעויות נפוצות.

תוכן עניינים

איך משאבות חלב עובדות?

משאבות חלב הן לרוב מכשיר מכני המנסה לחקות את פעולת היניקה של התינוק באמצעות הפעלת וואקום המושך ומרפה את השד כדי לשאוב את החלב. למשאבות יש 3 חלקים עיקריים (המשתנים ביו סוגי המשאבות השונות).

1. קונוס שאיבה: הידוע גם בשם flange. בדרך כלל זה ייראה כמו כוס בצורת חרוט המתאימה לצורת הפטמה והעטרה לפעמים יהיה לקונוס ריפוד סיליקון שמרכך את התחושה ומייצר את האטימה הנדרשת לשאיבה.

2. משאבה: המשאבה או יותר נכון המנוע שלה יוצר ומשחרר ואקום עדין המופעל על השד ומושך את הפטמה וחלק מהעטרה לתוך תעלת המגן. פעולה זו מחקה את מציצת התינוק, מעוררת את רפלקס שחרור החלב, ומוציאה חלב מהשד.

3. מיכל חלב: מיכל איסוף לחלב הניתן להסרה חיבור חיצוני. זה יכול להיות בקבוק רב פעמי, או שקית אחסון חלב.

יתרונות של משאבות חלב

משאבות הנקה ממלאות תפקיד חשוב במסע ההנקה של האם, ומספקות גמישות, נוחות ולעיתים פתרונות טובים במהלך אתגרי ההנקה השונים. זאת הסיבה שצריכה להיות לך משאבת חלב טובה, אמינה ואיכותית.

שמירה על אספקת חלב: הוצאת חלב באופן קבוע עם משאבת חלב מסייעת לעורר את ייצור החלב, ומאפשרת לך לייצר בנק חלב לתינוקך שיוכל לשמש אותך במהלך תקופת ההנקה וגם לאחר סיומה.

גמישות האכלה: חלב שאוב מאפשר לגורם המטפל בתינוק (שהוא לא את) את היכולת להאכיל את התינוק כאשר את לא בסביבה או נעדרת לזמן ממושך.

הקלה על אי נוחות: שדיים גדושים יכולים להיות כואבים ומשאבת חלב יכולה לעזור להקל על אי הנוחות באמצעות הוצאת חלב עודף.

חשוב לציין שיש לא מעט נשים שלא שואבות בגלל במהלך תקופת ההנקה שלהן וגם לא מרגישות צורך בכך.

סוגי משאבות חלב

ישנם המון סוגי משאבות הנקה בשוק וכל אחת מתאימה לצרכים והעדפות שונות.

משאבת חלב חשמלית

משאבות חלב חשמליות הן הסוג הפופולרי כיום. רובן מציעות רמות ועוצמת יניקה מתכווננות, המחקות את דפוס ההנקה הטבעי של תינוק והן אידיאליות לשימוש יומיומי וזמינות בתצורות של משאבה יחידה או משאבה דו צדדית. למשאבות המודרניות יש גם מסכי LCD, אופציה לטעינה או סוללות, טיימר ותוכניות אוטומטיות של תוכניות שאיבה ומעקב.

הידעת? יש גם פיתרון לשומרות שבת.  יש משאבות הכוללת כיוונון תוכנית שאיבה לפני כניסת השבת והפעלה באמצעות שעון השבת המפעיל את המשאבה.

משאבת חלב דו צדדית

משאבות חלב דו צדדיות מאפשרות שאיבת שני הצדדים בו זמנית, זו דרך מעולה לחסוך זמן שאיבה ולהגביר ולעודד את שחרור החלב וכך למטב את שאיבת החלב. כאשר יש גירוי דו צדדי הרמה ההורמונלית בגוף עולה ויהיה לחלב קל יותר להשתחרר. מה שיכול לקצר את תהליך השאיבה ולחסוך זמן. 

יש נשים שיעדיפו משאבת חלב דו צדדית ואז שהשאיבה תעשה כל פעם בצד אחד לסרוגין, כלומר בשאיבה אחד תעביר את המשאבה מצד לצד בכל כמה דקות.

ניתן למצוא משאבות בקטגוריה זו כגון : אמדה מיה גוי, ארדו , הייגן , אנבלה.

משאבת חלב אמדה

 משאבת חלב אמדה

משאבות חלב ידניות

משאבות חלב ידניות מופעלות ידנית ואינן דורשות חשמל. הן קלות, ניידות ונוחות לשימוש מדי פעם או כשאת בדרכים. למרות שהן עשויות לדרוש יותר מאמץ ממשאבות חשמליות בגלל שזה מצריך פעולת לחיצה ידנית מתמשכת, הן שקטות ומאפשרות שליטה בעוצמת השאיבה לפי תחושה בזמן הלחיצה.

משאבת חלב אלחוטית

משאבות חלב אלחוטיות הן משאבות לבישות המהוות מהפכה של ממש ומאפשרות להמשיך להתנהל במשימות היומיות תוך כדי שאיבה. משאבות אלחוטיות מיועדות ללבישה בתוך חזייה, ומאפשרות שאיבה ללא ידיים. הסוג זה מושלם לביצוע משימות ושאיבה דיסקרטית תוך כדי תנועה.

משאבת חלב אלחוטית לופאמפ  משאבה אלחוטית של חברת לופאמפ

 

משאבות חלב Hospital Grade

משאבת חלב בדרגת בית חולים מתייחסת למשאבת חלב המיועדת לשימוש כבד ותכוף. משאבות אלו נמצאות לעיתים קרובות במסגרות בית חולים ומיועדות לשימוש על ידי מספר משתמשות, מה שהופך אותן לעמידות ויעילות ביותר. משאבות חלב בדרגת בית חולים הן בדרך כלל חזקות יותר בהשוואה למשאבות חלב אישיות. כמה דברים שצריך לדעת על משאבות אלה:

1. משאבות אלו מיועדות במיוחד ביחידות לשאיבה לפגים, אמהות לתאומים או כאשר אמהות מתקשות באספקת החלב שלהן.

2. המשאבות מתוכננות עם מערכות סגורות המונעות מחלב להיכנס לצינור או למנוע של המשאבה, מה שמבטיח מניעת זיהום עובש ובקטריות כאשר המשאבה עוברת בין כמה משתמשות.

3. ניתן להשיג בשוק משאבות חלב עם דירוג Hospital grade לשימוש ביתי למרות שהיום יש בשוק משאבות מספיק טובות שעושות את העבודה מהמותגים

ארדו וקליניקר.

משאבת חלב קליניקר בדרגת בית חולים משאבה בדרג בית חולים של קליניקר

כיצד לבחור משאבות חלב?

בחירת משאבת החלב המתאימה לצרכים שלך כרוכה בהתייחסות למספר גורמים:

רמות יניקה

רמות שאיבה מתכווננות הן חיוניות מכיוון שאספקת חלב אם ורמות הנוחות של כל אם משתנות. חפשי משאבה המאפשרת לך לשלוט בעוצמת היניקה כדי למצוא את מה שהכי מתאים לך.

ניידות ונוחות

אם את מתכננת לשאוב תוך כדי תנועה או בעבודה, חשוב שהמשאבה תהיה קטנה נוחה וקלת משקל. קחי בחשבון את גודל ומשקל המשאבה, כמו גם האם היא נטענת או פועלת על סוללות לנוחות נוספת.

תקציב

משאבות חלב מגיעות ברמות מחיר שונות. שקלי את התקציב שלך ובחני אפשרויות המציעות את התכונות שאת צריכה. יש משאבות מצויינות במחירים זולים יחסית. תוכלי למצוא קופונים למשאבות בעמוד ההטבות אצלי באתר.

תדירות ומשך השאיבה

אם את שואבת לעיתים קרובות או לתקופות ממושכות, השקיעי במשאבה אמינה ואיכותית המיועדת לשימוש קבוע.

רכישת משאבות חלב

כדאי לבדוק בקופת החולים אילו משאבות מסובסדות, יש משאבות מצויינות בהסדר ובמחיר נגיש. ניתן לבדוק כבר לפני הלידה אילו דגמי משאבות קיימים בקופת החולים אליה את שייכת כדי שתוכלי להגיע מוכנה.

תקנים וחומר

רצוי לשים לב לתקן ולאישורים של המשאבה וחלקיה. למשל שאין שימוש בכימיקלים כגון ביספינול A וביספינול S. בשוק יש משאבות עם תקן FDA , מנגנונים למניעת זיהומים וחלקי חילוף והתאמה בעת הצורך. 

כיצד להתאים לעצמך את משאבת החלב?

כמו שציינתי, כדי לבצע את פעולת השאיבה, המשאבה מייצרת אפקט של ואקום. פעולה זו "יונקת" את הפטמה. כדי שהמשאבה תשאב ביעילות את צריכה לוודא שהיא גם מותאמת לגודל השד.

1. אם את חשה כאב, או אם הפטמה "תקועה" בתוך הקונוס ולא זזה בקצב השאיבה, או יוצאת נפוחה או אם לא יוצא חלב, יש לבדוק את התאימות של מגן השד. 

2 אם הקונוס של המשאבה גדול מדי סביר שתרגישי שהעטרה נשאבת לתוך הפיה של הקונוס

3. אם מגן השד קטן מדי ייתכן ותרגישי כאב וחיכוך, הפטמה "תתקע" בתוך מגן השד ולא תזוז יחסית בחופשיות בתוך המגן לפי קצב השאיבה, וכמות החלב תהיה קטנה.

בשורה התחתונה את לא אמורה להרגיש כאב, חיכוך או אי נוחות בזמן השימוש במשאבת חלב.

התאמת קונוס השאיבה

לעיתים המשאבות מגיעות עם קונוס בגודל שלא תמיד יכול להתאים לכל אחת. רב המשאבות יגיעו בגודל סטנדרטי של בין 22-26 מ"מ. בשוק קיימים גדלים הנעים לפי קוטר בין 15 מ"מ ל- 36 מ"מ. יש לוודא כי הגודל של מגן השד נכון לך שכן הוא חשוב לזרימת חלב יעילה כאשר את שואבת. כדי לוודא את הגודל המתאים אפשר לבצע מדידה באמצעות סרגל מדידה לפטמות (תמונה) או אפילו סרט מדידה. 

אם מרגיש שהגודל  פחות מתאים, ניתן גם לרכוש מתאמי שאיבה רכים להקטנה הניתנים להרכבה בתוך קונוס השאיבה או במידת הצורך להחליף את הקונוס למידה גדולה יותר. חשוב לנסות להתאים את הגודל המתאים לחווית שאיבה נעימה וקלה יותר(תמונה)

חלקי משאבת החלב

למשאבה יש חלקים רבים, אני אתרכז בחלקים הסטנדרטים ובחשיבות של כל אחד, כל מנת שתוכלי להכיר את הפונקציה שלו ולזהות בעיות בזמן השימוש.

1. שסתומים וממברנות: רכיבי סיליקון קטנים אלו מהווים חלק ממנגנון היניקה של המשאבה. שסתומים אלה מווסתים את זרימת האוויר, ומאפשרים למשאבה ליצור ואקום, בעוד הממברנות פועלות כאטימה חד כיוונית, ומונעת זרימת חלב חזרה לתוך הצינור. שסתומים וממברנות בלויים יגרמו לירידה בביצועי המשאבה ולעיתים בכלל לא יהיה ואקום.

2. צינורות: צינורות מחברים את מגני השד למנוע המשאבה. הם משמשים כצינור שדרכו עובר האוויר המיצר את  הוואקום ובכך נמשך החלב מהקונוס אל מיכלי האיסוף. בצינור לא אמור לעבור חלב והוא אמור להיות יבש מנוזלים כדי להבטיח שאיבה היגיינית.

3. מחברים: המחברים הם ספציפיים למותגי משאבות מסוימים ומשמשים לקישור הצינורות למגני השד ולבקבוקי איסוף החלב. הם ממלאים תפקיד חיוני בשמירה על חיבור מאובטח ונטול דליפות בין רכיבים אלה.

4. מגיני זרימה חוזרת: חלק מהמשאבות מגיעות עם מגיני זרימה חוזרת החיוניים לשמירה על היגיינה ומניעת כניסת חלב לצינור או למנוע של המשאבה. הם יוצרים מחסום שמונע מכל חלב לזרום לאחור לתוך המערכת, ומבטיח שהחלב יזרום רק ממגני השד אל מיכלי האיסוף.

איך לנקות משאבות חלב

בזמן השאיבה מצטברים שאריות ואף חלבוני חלב על ולאורך חלקי המשאבה. זה יכול להיות במיכלי האיסוף, בשסתומים, ווסתים וצינורות. ניקוי וחיטוי הן שתי פעולות שונות ודורשות התייחסות שונה.

אם סיימת לשאוב יש לפרק את המשאבה לחלקים (בהתאם להוראות היצרן) ולנקות אותם בהתאם להנחיות. החוק הלא כתוב אומר שיש לנקות כל חלק במשאבה שהיה לו מגע עם השד או החלב.

ניקוי משאבת חלב באמצעות השרייה במים

לאחר שטיפת החלקים אפשר להשרות אותם במים חמים עם נוזל ניקוי (למשל נוזל ייעודי לניקוי בקבוקי שתייה ללא חומרים כימיים קשים. אחרי ההשרייה (בערך 20 דקות) לשטוף היטב שוב ולייבש.

נוזל לניקוי בקבוקים ומשאבות חלב מאמיקרסבון נוזלי לניקוי בקבוקים וגם משאבות של מאמיקר

ניקוי משאבת חלב באמצעות מדיח כלים

אם הוראות היצרן מאפשרות את זה, מדיח כלים הוא פתרון יעיל. חשוב כמובן לוודא שמדובר בתוכנית יעילה שלא משאירה חלקי סבון. אם המדיח שלך משאיר כתמים או שכבת אבנית דקה על חלקי המשאבה, כדאי לשקול צורה אחרת של ניקוי.

איך לחטא משאבות חלב

חיטוי משאבות חלב רצוי לעשות לפחות פעם ביום וזאת כדי למנוע הצטברות חיידקים. אנחנו לא רוצות צלחת פטרי על המשאבה. לפני השימוש הראשוני גם מומלץ לעשות סטריליזציה כדי לוודא שאין על הפלסטיק כל מני מהכימיקלים וחומרים שאולי נשארו עליו מממפעל הייצור.

חיטוי פירושו ניקוי ביסודיות של חיידקים ובקטריות. לעיתים תשמעו אנשים מדברים על 'עיקור ציוד לתינוקות', אך חיטוי זה מונח מדויק יותר. אי אפשר לעקר לחלוטין ציוד בבית, גם אם מרתיחים אותו, מכיוון שהבתים שלנו אינם סביבה סטרילית לחלוטין.

כמו בניקוי, גם בחיטוי יש לעקוב אחרי הוראות היצרן ולפעול לפיהם.

חיטוי משאבת חלב במיקרוגל

היום בנוסף לסטריליזטור יעודי למיקרו ניתן אפשר לרכוש שקית חיטוי יעודיות למיקרו . זאת שקית זיפ לוק שבתוכה שמים את חלקי המשאבה יחד עם מים ישר למיקרו למספר דקות.

חיטוי משאבת חלב במים רותחים

מניחים את חלקי המשאבה בסיר עם מים על אש גבוהה, עד שהמים מגיעים לרתיחה פלוס שתי דק אחרי ואז מוציאים לייבוש.

לאחר  הניקוי והחיטוי יש לוודא כי חלקי המשאבה יבשים לחלוטין ואז לאחסן הכל בכלי סגור או שקית אטומה.

טיפים לשאיבה יעילה עם משאבת חלב

1. בחרי משאבת חלב שמתאימה לאורח החיים, לצרכים ולהעדפות שלך. קחי בחשבון גורמים כמו האם את צריכה משאבה ידנית או חשמלית, ניידות, חוזק יניקה וקלות שימוש. קראי ביקורות והמלצות המלצות מאמהות אחרות.

2. הביני את תדירות השאיבה הנכונה לך: תדירות השאיבה תלויה בנסיבות האישיות שלך, כגון האם את שואבת באופן בלעדי או בנוסף להנקה, אם את אמורה לחזור לעבודה זמן קצר לאחר הלידה. התייעצי עם יועצת הנקה כדי לקבוע לוח זמנים מתאים לשאיבה בהתבסס על צרכי ההאכלה של תינוקכם ואספקת החלב שלך.

3. ודאי שאת משתמשת בקונוס בגודל המתאים. קונוס שאיבה בגודל לא נכון לך עלול לגרום לאי נוחות ולהפחתת  תפוקת החלב. במידת הצורך, נסי גדלים שונים עד שתמצאי את הגודל המתאים ביותר עבורך. תקחי בחשבון שבמהלך תקופה ההנקה גודל הפטמה עלול לעיתים להשתנות

4. מצאי מרחב נוח ושליו לשאיבה כדי לעזור לעורר את זרימת החלב. הרפיה וסביבה נטולת מתחים יכולים להשפיע לטובה על שחרור החלב ועל חווית השאיבה הכוללת.

5. לפני שאת שואבת תוודאי שכל החלקים נקיים ויבשים, לא צריך להגזים עם היבוש טיפות מים זה לא דבר בעייתי בשאיבה. הקפידי לשטוף את הידיים היטב. הקפידי לנקות את השד לפני השאיבה במידה ואת עושה שימוש במשחות או קרמים שאינך בטוחה אם הם בטוחים לשימוש בזמן ההנקה, זאת כדי למנוע מעבר של חומרים אל מיכל האיסוף.

6. הקפידי על היגיינה וניקוי של המשאבה. ודאי שכל חלקי משאבת השד הבאים במגע עם חלב אם, כגון קונוס השאיבה, שסתומים ובקבוקי איסוף, מתנקים כראוי לאחר כל שימוש. ניקוי קבוע מונע זיהום ושומר על ציוד השאיבה שלך.

7. עקבי אחר ההנחיות לאחסון חלב אם כדי להבטיח שהוא יישאר בטוח עבור תינוקך. לא מספיק לשאוב נכון אלא גם לאחסן נכון את החלב. יש לך פה באתר מאמרים בנושא אחסון חלב אם.

חשוב לזכור כי שאיבה היא אינה פעולה טבעית לגוף ולוקח לו זמן להתרגל למכאניקה ולגירוי. הקפדה על שאיבות קבועות תיעל את השאיבה

זמן מה לאחר הלידה כמות החלב בשד מתאזנת בהתאם לצרכי התינוק, אן בשד הרבה חלב אקטסרא ולכן אם כבר עבר זמן מאז הלידה טרם שאבת השאיבות הראשונות עלולות להיות מאוד מתסכלות עד שהדוף ילמד להגביר את היצור, רק התמדה תשפר את הפעולה.

נתקלת בבעיות בשאיבה? אפשר להתייעץ עם יועצת הנקה או אמהות מנוסות אחרות בקהילה.

באיזו תדירות עלי להשתמש במשאבת חלב?

תדירות השאיבה תלויה בצרכים האישיים שלך ובלוח הזמנים של ההנקה של תינוקך. חלק מהאמהות שואבות כל שעתיים עד שלוש שעות, בעוד שאחרות עשויות לעשות זאת בתדירות נמוכה יותר. מצאי לוח זמנים המתאים ביותר עבורך ועבור הצרכים של תינוקך. נסי למצוא שעה קבועה ביום לשאיבה זה יכול לעזור מאוד ליצר שאיבה יעילה כמותית.

כן, משאבת חלב יכולה לעזור להמריץ את ייצור החלב ולהגדיל את היצור.

כן, אפשר להניק ולשאוב בו זמנית. שאיבה לאחר הנקה יכולה לעזור לרוקן את השדיים ולשמור על אספקת החלב. ניתן גם להניק מצ אחד ולשאוב את הצד השני במקביל.

Picture of עומר מלי הנגבי | יועצת הנקה מוסמכת  IBCLC
עומר מלי הנגבי | יועצת הנקה מוסמכת IBCLC

רוצה לתאם ייעוץ או לברר לגבי קורסים וסדנאות?
שלחי לי הודעה באינסטגרם או בוואטסאפ

קבלי את מדריך
 "המסע להנקה" חינם

מקבץ שיעורים מרוכזים במייל בלי חפירות מיותרות 

*מה עומד לקרות רגע אחרי הלידה * רשימת ציוד * מהם המפתחות המנטליים בהנקה * כיצד להימנע מציפיות לא ריאליות * איך להכין את הסביבה שלך לתמיכה מיטבית ועוד… + חוברת "100 שאלות ותשובות על הנקה"

אם במקרה נרשמת ולא קיבלת דיוור, יש לבדוק בתיקיית פרומושן או ספאם.