תנוחות הנקה להנקה נכונה
להצליח למצוא את תנוחת ההנקה שנוחה לך יכולה לעזור להפוך את החוויה לנוחה יותר גם לך וכמובן גם לתינוק שלך. אני נתקלת לא פעם באמהות שמנסות תנוחות שונות שלא תמיד נוחות להן רק מתוך מחשבה על התינוק, גם במחיר של כאב בפטמה ואי נוחות. חשוב להבין שאם המנח לא מיטבי עבורך, סביר שגם לתינוק לא יהיה מספיק נח.
איך מוצאים תנוחות הנקה נוחות
שימוש בתנוחות הנקה שונות מאפשרות גמישות ויתרונות לצד כורח המציאות. לא כל הנקה דומה, לא כל תנוחה רלוונטית לכל גיל לא כל אמא יכולה להניק באותן תנוחות, לפעמים גם בגלל אילוצים של הסביבה וגורמים נוספים. יש כמה כללים מרכזיים ופשוטים שצריכים להנחות אותך:
המיקום שלך
לפני כל הנקה הכי חשוב קודם לוודא שאת יושבת בתנוחה שנוחה לך. זה כולל תמיכה נוחה לגב, לזרועות וגם לרגליים (בין אם הן נשענות או נתמכות במשהו. תמיד נסי להבין מה יכול לעזור לך להרפות את הגוף במהלך ההנקה ותזכרי לעשות זאת.
מיקום התינוק
לא משנה באיזו תנוחה תבחרי התינוק תמיד יהיה בטן לבטן וממש קרוב אליך כך שכל הגוף שלו ממש צמוד לגוף שלך ושהסנטר ממש יגע בשד.
אף מול פטמה
אם המיקום של האף שלו יהיה מול הפטמה אז הסנטר של התינוק שלך אמור להיות חפון בשד שלך. ברגע שהתינוק ירגיש את הפטמה מול האף הריפלקס שלו יעבוד והוא ירים את הראש ויפתח את הפה לחיפוש הפטמה.
הצמדה
ההצמדה לשד צריכה להיות אידיאלית. ההחזקה של התינוק בתנוחת ההנקה מאוד משמעותית לאיכות החיבור לשד. היד של השד שממנו הוא יונק היא היד שתערסל אותו מאחורי גבו. היד השניה היא היד שתכווץ מעט את הפטמה ותעשה "סנדביץ" במידת הצורך על מנת שהחיבור יהיה כמה שיותר עמוק. כהוא ירגיש את הפטמה מעל הפה וממש "יחפש" את הפטמהוכך יגיע מהזווית הנכונה ויתחבר בצורה מיטבית.
יתרונות לתנוחות הנקה נכונות
זרימת חלב טובה יותר
תנוחת הנקה נכונה יכולה לעזור להבטיח זרימת חלב יציבה ויעילה. בעת שימוש במצב הנכון, התינוק יכול להיצמד לשד בצורה יעילה יותר להיות מחובר עמוק יותר, מה שמוביל לזרימת חלב קלה יותר ויניקה יעילה יותר.
כאבי פטמות מופחתים
הנקה עלולה לגרום לכאב בפטמות, במיוחד כאשר התינוק אינו נצמד כראוי ממוקם גבוה מדי ביחס לשד או יונק מקצה הפטמה. בחירת תנוחת הנקה נכונה יכולה לסייע בהפחתת כאב ואי נוחות בפטמות ולעזור לתינוק לינוק בצורה יעילה יותר.
חוויה נעימה יותר
שימוש בתנוחת הנקה נכונה יכול להפוך את ההנקה לחוויה נוחה יותר הן לאם והן לתינוק. זה יכול לעזור להפחית את העומס על הגב והכתפיים של האם יחד עם תחושת אישית טובה יותר. מה שהופך את התהליך לאפשרי יותר.
איזה תנוחות הנקה נכונות לי?
ישנן מספר תנוחות הנקה שהפכו להיות סוג של סטנדרט או שכיחות יותר. עם זאת, אני כבר ראיתי אמהות שמניקות את התינוקות שלהן בצורות מאד קריאיטיביות וזה היה בסדר גמור גם להן וגם לתינוק שלהן. מה שחשוב זה לנסות את התנוחות כאשר הקו המנחה הוא מיקום התינוק בצרה כזו שהריפלקסים שלו יובילו את החיפוש וכמובן ההצמדות ותוך כדי ניסוי ותהייה תוכלי לדייק את המנח שהכי נכון עבורך.
להלן כמה מתנוחות ההנקה הרווחות:
תנוחת ערסול
תנוחת ערסול נקראת גם תנוחה קלאסית והיא אחת מתנוחות ההנקה הנפוצות ביותר.
כדי להשתמש בתנוחה זו, שבי בכיסא נוח עם תמיכה טובה לגב. לאחר מכן, החזיקי את תינוקך כשראשו מונח בעיקול בחלק הפנימי של המרפק שלך. השתמשי ביד השנייה שלך כדי לתמוך בשד שלך ולהוביל את פיו אל הפטמה שלך. גופו צריך להיות מופנה אל שלך, והאף שלו צריך להיות בשורה אחת עם הפטמה שלך.
הנקת בערסול היא אופציה נהדרת עבור תינוקות צעירים יותר, מכיוון שהיא מאפשרת לך לשמור על קשר עין עם תינוקך ולהתחבר אליו במהלך האכלה. זוהי גם תנוחה טובה עבור אמהות המתמודדות עם עודף חלב בימים הראשונים, מכיוון ששילוב התנוחה והשענות אחורה היא יכולה לעזור להאט את זרימת החלב.
כדי שהגוף לא יתעייף בתנוחה מומלץ להעזר ברגל כתמיכה באמה שלך או כל כרית שיש בבית ותוכל לתמוך במרפק.
תנוחת הנקה פוטבול
החזקת התינוק בתנוחה הזו היא עוד תנוחת הנקה פופולרית ונהוג להציע אותה לאמהות שעברו ניתוח קיסרי או שיש להן חזה גדול יותר.
כדי להשתמש בתנוחת פוטבול, שבי על כיסא עם תמיכה טובה לגב והניחי כרית על הברכיים. החזק את תינוקך מתחת לזרועך כשהראש והצוואר נתמכים בידך. הגוף של תינוקך צריך להיות תחוב מתחת לזרועך, כשהרגליים שלו מכוונות לכיוון הגב.
השתמשי ביד השנייה שלך כדי להוביל את השד שלך לכיוון הפה של תינוקך, וודאי שהאף שלו נמצא בגובה הפטמה שלך.
במקרה של הנקת תאומים היא מאפשרת לך להניק את שני התינוקות בו זמנית. עם זאת, חשוב לוודא שאת יושבת באופן שהוא נוח ויש לך מספיק כריות ותמיכה כדי למנוע עומס על הידיים והגב.
הנקה בשכיבה
תנוחת השכיבה הצידית היא אופציה מצוינת לאמהות שרוצות להניק בשכיבה. תנוחה זו יכולה להיות מועילה במיוחד עבור האכלות לילה כאשר את רוצה להיות נינוחה ורגועה ככל האפשר.
כדי לנסות תנוחה זו, שכבי על הצד והניחי כרית מתחת לראש שלך. התינוק שוכב ממש במקביל אליך וגם בתנוחה הזו הוא יהיה בטן לבטן אף מול פטמה.
כדי להניק, השתמשי בזרוע התחתונה כדי לתמוך בראשו ולהוביל אותו אל הפטמה שלך. אתה יכול גם להשתמש בזרוע העליונה שלך כדי לתמוך בשד שלך במידת הצורך. ודאי שאף תינוקך נמצא בגובה הפטמה שלך כדי לעזור לו להיצמד כראוי.
תנוחת שכיבה בצד יכולה להיות אופציה מצוינת לאמהות שזקוקות למנוחה ויכולה להועיל גם לאמהות שיש להן חזה גדול ובתנוחת ישיבה יצטרכו לתמוך אותו עם עזרים. בשכיבה השד מתפרס בצורה נוחה ויותר קל לתינוק להתחבר אליו. יש נשים שיעידו שבתנוחת שכיבה הן חוות פחות כאבים בפטמות כי משהו בסטטיות של התנוחה מספק יציבות לאורך כל זמן ההנקה.
עם זאת, חשוב לציין כי כאשר בוחרים בתנוחה הזו חייבים לשמור על כללי שינה בטוחה גם אם זה במהלך היום וגם אם זה בספה.
תנוחת מעבר
תנוחת המעבר או בשמה הנוסף "תנוחת העריסה הצולבת", היא עוד תנוחת הנקה פופולרית שאמהות רבות מוצאות מועילה שמאוד אוהבים להראות בבתי חולים מסויימים. תנוחה זו דומה לתנוחת ערסול, אך היא כוללת החזקת תינוקך בזרועך הנגדית. כלומר, את תומכת בתינוק עם היד הנגדית לשד המניק. בתנוה הזו את ממש מחזיקה את התינוק בעורך ומקרבת אותו לשד שלך.
תנוחה זו יכולה להיות שימושית במיוחד עבור פגים או תינוקות קטנים שעלולים להתקשות להיצמד לשד.
חייבת לציין כי אני ממש לא מחבבת ולא ממליצה על התנוחה הזו ומוצאת לנכון להציע אותה רק לעיתים מאוד רחוקות כאשר שום תנוחה אחרת לא עובדת. תנוחה זו יכולה להיות מעייפת עבור הזרוע והכתף שלך, היא לא מספיק יציבה ועלולה לגרום לפציעת הפטמה. בכל מקרה אם התנוחה הזו נוחה לך לכי על זה!
תנוחה אינסטינקטיבית
טעויות נפוצות בבחירת תנוחות הנקה
אם בחרת לנסות תנוחת הנקה, חשוב להבין את התנוחה שיכול להיות שאצלך היא תראה מעט שונה אבל אם נח לך בה זה מה שמדוייק עבורך.
בהכנה להנקה אני מדברת על טעויות נפוצות שכדאי להימנע מהן:
מיקום לא מדוייק
אחת הטעויות הגדולות ביותר של אמהות היא למקם את התינוק שלהן בצורה לא מיטבית. אם התנוחה נוחה לך אבל האף של התינוק לא נמצא מול הפטמה את תתקשי לייצר מצב של הצמדות יעילה. (נגיע לזה בהמשך)
הצמדות לא מיטבית
הצמדות טובה, חיונית להנקה מוצלחת. אם התנוחה לא מאפשרת הצמדות ראויה זה עלול לייצר קושי בהנקה. ודאי שהתינוק שלך נצמד לכל העטרה, לא רק בפטמה. זה יעזור למנוע כאבים בפטמות ולהבטיח שהתינוק שלך יקבל מספיק חלב.
החזקת השד שלך
למרות שזה עשוי להיות מפתה להחזיק את השד שלך במהלך האכלה, זה יכול להוביל למעשה לתפס רופף והמנח לא יהיה מספיק יציב. את הרי לא יכולה באמת להחזיק את השד באותו מנח מדוייק לאורך זמן ומתי שהוא תזוזי מעט וכל תזוזה תשפיע על החיבור לשד. מעבר לזה היד שלך יכולה לכאוב מאוד ואפילו לפתח דלקת במפרק כף היד. במקום זאת, הקפידי שהתינוק מראש יהיה ממוקם בצורה נכונה אל מול הפטמה. אם יש צורך גלגלי חיתול טטרה מתחחת לשד וכך תעניקי לו תמיכה קבועה.
חוסר תמיכה
חשוב שתהיה תמיכה טובה בהנקה, במיוחד בסשנים ארוכים של הנקות. את לא רוצה למצוא את עצמך מתייסרת עם כאבי גב למשך זמן ארוך נסי לא לשבת בצורה זקופה אלא למוא דרך לתמיכה נוחה לגב ולידיים. את יכולה גם להשתמש בכריות הנקה אבל אפשר באותה מידה להשתמש בכל כרית שיש בבית.
להשאר בתנוחה שלא נוחה
כיועצת הנקה אני נתקלת לא מעט באמהות ש"מפחדות" להחליף תנוחת הנקה באמצע מהפחד שהתינוק כבר יונק ואם היא תחליף תנוחה זה יפגע בהנקה. אמנם חשוב למצוא את המיקום הנכון, גמרי אפשרי להחליף תנוחות באופן קבוע כדי למנוע עייפות ולהבטיח זרימת חלב טובה. את יכולה להחליף תנוחות הנקה במהלך אותה האכלה או בין האכלות אם את מרגישה שזה נכון לעשות זאת או מרגישה עייפות מהתנוחה הנוכחית.
היי סבלנית, ההתחלה לגמרי יכולה להיות מאתגרת, אבל מציאת תנוחת ההנקה הנכונה יכולה לקחת זמן, אז אל תתייאשי אם זה לא קורה מיד. המשיכי לנסות עד שתמצאי את המיקום הנכון עבורך ועבור התינוק.
טיפ מיוחד!
מגע עור לעור יכול לעשות פלאים. זה מעורר הרבה מאד הורמונים מרגיעים ומשמחים שיקלו על שניכם.
מחשבות אחרונות על תנוחות הנקה
לא תמיד השימוש באותה תנוחה יאפשר הצמדות יעילה. ועם גדילת התינוק יתכן שהתנוחה שהייתם רגילים אליה כבר לא הכי נכונה עבורכם כל פעם ניתן לשלב מספר תנוחות כדי ליהנות מכל היתרונות שכל אחת מהן מציעה. אל תלחצי ממה שהסביבה אומרת לך והאמיני ביכולת שלך לספק לתינוק שלך את חווית ההנקה הטובה ביותר.
את לגמרי על זה !
בהצלחה