על פי שירות הבריאות העולמי בבריטניה והשירות הטרטולוגי OTIS בארה"ב, החלקת שיער, צביעה וסלסול לא אמורים להוות בעיה בהנקה מכיוון שספיגת החומרים נעשית דרך הקרקפת אל מחזור הדם ולכן המעבר של חומרים מהדם לחלב הוא מועט ביותר. עם זאת העמדה של המרכזים הטרטולוגיים בארץ בשנים האחרונות בנוגע להחלקה בהנקה היא יותר מחמירה.
תוכן עניינים
החלקה בהנקה ולמעשה כל טיפול בשיער בתקופת ההנקה הוא נושא מורכב שהדיעות עליו חלוקות. כדי לעשות סדר בדברים ביקשנו ממירי פבזנר, יועצת הנקה ibclc ורוקחת, להסביר מה צריך לבדוק לפני שמבצעים החלקה, כיצד החלקה יכולה להשפיע על התינוק, מאיזה חומרים רצוי להיזהר ועם מי כדאי התייעץ?
מהם החששות העיקריים להחלקה בהנקה?
החששות העיקריים הן שהחומרים הכימיים מהחלקת שיער יגיעו לתינוק באחד משני אופנים:
1. שאיפת אדים כימיים כתוצאה ממגע עם שיער האם או קרבה אליו.
2. חשיפה לחומרים לא רצויים דרך החלב.
כיצד נוכל להקטין את הסיכון בהחלקה בהנקה?
1. בימים אחרי הטיפול לשיער הקפידי לאסוף את הישער ושהתינוק לא יהיה קרוב אליו ולא ינשום את החומרים.
2. חשוב שלא להביא את התינוק אל המספרה בזמן ההחלקה וזאת כדי להימנע מחשיפה לאדי החומרים במרחב. אם את חייבת, בדקי שהוא נמצא במקום מאוורר ולא בקרבת החומרים.
3. גיל התינוק והיקף ההנקה הינם פרמטר חשוב כאשר מדובר על חשיפה דרך החלב. ככל שהתינוק בוגר יותר וההנקה חלקית יותר, החשיפה תהיה קטנה יותר וכך גם הסיכון וההפך- אם מדובר על תינוק קטן שיונק מסביב לשעון, הסיכון יותר גדול.
4. חשוב לבדוק את רשימת הרכיבים ולהימנע מפורמלין/ פורמלהיד שהינו חומר מסרטן ולהימנע מחומצה גליאוקסילית שיש לה רעילות כלייתית.
בדיקה במאגר התמרוקים
אם את עומדת לעשות החלקה, או אפילו כל טיפול הקשור לטיפוח בהנקה רצוי לבדוק באילו חומרים את עומדת להשתמש. כאן יש מאגר מידע מצויין של משרד הבריאות הנקרא "מאגר התמרוקים" (הלינק מופיע בתחתית המאמר). המאגר הזה מאגד את כל החומרים שאושרו לשימוש על ידי משרד הבריאות. במידה ואת עומדת לעשות שימוש בחומר שאת לא מכירה או לא בטוחה לגביו, רצוי לבדוק במאגר התמרוקים כדי לברר אם יש לו אישור.
המאגר הזה מאד חשוב כי הוא מתעדכן אחת לכמה זמן, ומוצרים רבים נגרעים ממנו עקב אי עמידה בתנאי סף או בגלל שהם מוגדרים כמסוכנים לשימוש.
שימי לב ! מוצר עם אישור של משרד הבריאות זה לא אישור המאשר שימוש בטוח בזמן הנקה ואין קשר בין הדברים. מדובר באישור על מוצר מפוקח.
הבעיה העיקרית עם קביעת הבטיחות בהנקה שמידת הפיקוח על קוסמטיקה הינה קטנה ויש סיכוי שהמוצר יכיל רכיבים שאינם רשומים על התווית! זאת הסיבה שכיום עמדת המרכזים הטרטולוגיים היא שלמעשה אין דרך לקבוע בבטחון שהמוצר בטוח בהנקה כי אין לדעת בוודאות מה יש בו.
איך לבצע בדיקה?
כל מה שצריך לעשות זה להכניס את שם המוצר/ברקוד ולקבל את כל המידע (מי היצרן, מי היבואן, מספר רישיון, תוקף הרישיון ייעוד המוצר וכו').
החלקה אורגנית בהנקה
הטיפול החלקה אורגנית מאוד נפוץ כיום ולכאורה יש לה עדיפות עקב שימוש בחומרים שאינם מסוכנים או מזיקים.
בפועל בהמשך לנאמר לעיל היות והפיקוח מועט, אין לדעת בוודאות שהחלקה שמוצגת כאורגנית אינה מכילה רכיבים מדאיגים בפועל.
ייעוץ טרטולוגי טלפוני חינם
אופציה זמינה וחינמית לבירור בנושא החלקה בהנקה היא ייעוץ טרטולוגי הניתן על ידי נציגים של משרד הבריאות. הייעוץ מיועד למניקות אבל גם לכל מי שמתכננת הריון או נמצאת בהריון. אם יש לך שאלה לגבי סיכון או חשיפה לסיכון (גם בנושא של החלקה בהנקה) זה המקום לשאול אותם כל מה שתרצי
בטלפון 02-5082825 וגם במרכז הטרטולוגי באסף הרופא: 089779309
לאתר של מירי פבזנר miripevzner.com
למאגר התמרוקים של משרד הבריאות