נשים עם סוכרת הריון עשויות לחשוש מהנקה מסיבות שונות כגון ירידות חדות ברמות הסוכר, דאגה לגבי ייצור החלב או חוסר במידע רפואי ברור. בנוסף, יש תפיסות מוטעות לגבי הנקה וסוכרת, כמו החשש שהחלב עלול להכיל יותר סוכר או שההנקה עלולה להחמיר את איזון הסוכרת.
ביקשנו מלירון פז ורוני עמיצור לוי, דיאטניות קליניות ומייסדות דיאט אנג׳ל, תכנית לאורח חיים בריא וירידה במשקל בליווי יומיומי של דיאטנית מוסמכת משרד הבריאות, לעשות סדר בכל השאלות על הנקה וסוכרת.
האם מותר להניק עם סוכרת הריון?
אז התשובה היא חד משמעית כן! ואפילו יותר!
אצל מרבית הנשים סוכרת הריון מסתיימת עם ההריון. עם זאת, הסיכון העתידי לפתח סוכרת סוג 2 עולה אצל נשים שחוו סוכרת בזמן ההריון.
עפ"י מחקרים, להנקה השפעה מטיבה על התקדמות סוכרת הריונית לסכרת סוג 2 כרונית. משמע, להנקה השפעה מגנה על נשים עם סכרת הריונית והתקדמות לסכרת 2 כרונית. הסיכון הולך ופוחת ככל שההנקה ממושכת ואינטנסיבית יותר.
יתרונות ההנקה:
חלב האם הוא המזון המותאם ביותר לצרכי התינוק, מחזק את המערכת החיסונית של היילוד, קל לעיכול, חשוב לתחושת הביטחון של היילוד, מקטין סיכון למוות בעריסה ואף מפחית סיכון למחלות כרוניות בעתיד כגון: מחלות לב, השמנת יתר וסוכרת.
האם סוכרת הריון משפיעה על ייצור החלב?
על אף שמספר מחקרים העלו את האפשרות שלנשים עם סוכרת הריון לא מאוזנת, סיכון מוגבר לבעיות בייצור החלב- לא נמצא קשר ישיר ומוכח במחקרים הללו. ולכן, נמליץ על הנקה! במידה ומתעוררות בעיות בהנקה או היילוד לא עולה בצורה מספקת במשקל, נמליץ לפנות ליועצת הנקה/אחות/רופא להתייעצות ועזרה.
כיצד הנקה וסוכרת משפיעים על העובר?
על פי מחקרים, הסיכון להשמנת יתר בילדים לאמהות שסבלו מסוכרת בזמן ההיריון גדול יותר. ידוע, שהנקה מלאה מפחיתה את הסיכון אצל היילוד לפתח עודף משקל, סוכרת נעורים וסוכרת מסוג 2. בנוסף, מחקרים מצאו שהנקה למשך יותר מ- 3 חודשים עשויה להפחית את הסיכון להשמנת יתר גם בילודים לאמהות עם סוכרת הריון (GDM) וכאשר ההנקה נמשכת מעבר ל-3 חודשים, הסיכון למשקל עודף בילדות יכול לרדת בכ- 50%.
מותר להניק במהלך בדיקת העמסת סוכר?
בוודאי! אין סיבה להפסיק את ההנקה. מאחר והבדיקה נעשית בצום ולאחריה יש לשתות את תמיסת הסוכר (75 גרם גלוקוז), כן צריך לגלות מודעות לתחושת חולשה או סחרחרת לאחר הבדיקה בעקבות השפעה על רמות הסוכר שבגוף. נמליץ לקחת איתך להעמסת הסוכר פרי + שקדים או כריך עם חלבון וירק, שניתן יהיה לאכול לאחר הבדיקה לאיזון רמות הסוכר. התמיסה הנצרכת לא תשפיע על חלב האם.
תזונה מומלצת לאימהות מניקות עם היסטוריה של סוכרת הריון
- להקפיד על תזונה בריאה ומאוזנת שתתרום גם לאיזון הסוכר- עשירה בירקות, קטניות, דגנים מלאים, חלבונים רזים (גבינות עד 5%/טופו/עוף/דגים) ושומנים מן הצומח לצד הפחתה של סוכר וקמח לבן.
- בהנחה שהעמסת הסוכר לאחר הלידה יצאה תקינה, ניתן לחזור לאכול פחמימות באופן רגיל. כן נמליץ לשלב פחמימות מלאות, עשירות בסיבים לצד חלבון/שומן וירקות בארוחה.
לשלב בתזונה שומן בריא וחיוני, בדגש על מזונות עשירים באומגה 3 כמו דגי מים קרים, זרעי פשתן, שמן פשתן, אגוזי מלך, זרעי צ׳יה. לנסות לעמוד על 2 מנות דג בשבוע. חומצות השומן יתרמו להרכב חלב האם בריא יותר. - שתיית מים- לפחות 12-15 כוסות ביום! (הצמידי בקבוק מים כאשר לעצמך בכל הנקה) , אם את מרגישה לא בנח לשתות כמות כזו של מים אל תשתי בכח אבל חשוב לזכור ששתיית מים חשובה מאוד לתפקוד הכללי והמיטבי של הגוף
- קפה- מומלץ להמעיט כמה שניתן ובכל מקרה להשתדל לשתות את הקפה רק לאחר ההנקה (על מנת שהקפאין לא יעבור בחלב האם אל היילוד) רמות הקופאין מגיעות לשיא כשעה לאחר שתיית הקפה.
- אלכוהול – אסור בהנקה באופן קבוע אבל אפשר מדי פעם לשתות מנה של משקה אלכוהולי ולחכות כשעתיים לאחר השתיה לפני שמניקים, שאיבה לא תפנה את האלכוהול מהגוף, רק הזמן שעובר יפנה את האלכוהול ממחזור הדם…
- בזמן ההנקה מומלץ לקחת את המולטי ויטמין של ההריון – פרנאטל
לקבלת פרטים נוספים על תוכנית הליווי התזונתית של דיאט אנג'ל (יש לך הטבה מיוחדת עם קוד omer) כנסי לכאן וקבלי גם את ״המדריך התזונתי לאמהות" במתנה.