טעימות לתינוק

טעימות לתינוק

כאשר התינוק מתקרב לגיל 6-5 חודשים, מגיע שלב שבו ניתן להתחיל לחשוף אותו למזונות מוצקים, מעבר לחלב אם או לתמ"ל. שלב הטעימות הוא שלב חשוב בהתפתחות התינוק, ומאפשר לו לפתח את חוש הטעם, לחקור מרקמים שונים, ולבנות בסיס להרגלי אכילה בריאים לעתיד.

סימנים שהגיע הזמן להתחיל עם טעימות לתינוק

  • התינוק מראה עניין באוכל: כשהתינוק מתבונן בכם אוכלים ומביע סקרנות כלפי האוכל.
  • יכולת שמירה על ראש זקוף וישיבה עצמאית יחסית: תינוק המסוגל לשבת עלייך יציב ולהחזיק את ראשו ללא תמיכה.
  • איבוד רפלקס דחיפת הלשון: עם הזמן, התינוק מאבד את הרפלקס המולד שגורם לו לדחוף מזון החוצה. כאשר הוא מפסיק לדחוף את המזון באופן רפלקסיבי, זהו סימן נוסף שהגיע הזמן לטעימות.

טיפ נוסף שאני רואה בסדנאות שלי זה שהתינוק יודע לעשות את ההקשר של להושיט יד למשהו שמונח לפניו ולהחזיק אותו ולשים אותו בפה מסמן לנו שהוא ממש בעניין ומוכן לחגיגה.

איך מתחילים טעימות לתינוק

בשלב הראשון חשוב לחשוף את התינוק למרקמים רכים ועדינים כדי שתהיה להם חוויה נעימה.

1. התחלה עם מזון יחיד: כדאי להציע לתינוק מזון אחד בלבד בכל פעם ולבחון את תגובתו. זה מאפשר לזהות תגובות אלרגיות או רגישות, אם ישנן, ולא להעמיס על התינוק.

2. מעקב אחר תגובות: כדאי לחכות יומיים-שלושה בין כל מזון חדש שמוצע כדי לזהות אפשרות לתגובה אלרגית.

3. גיוון הדרגתי: לאחר שהתרגל לתגובה למזונות בסיסיים, ניתן להתחיל לשלב ירקות, פירות, דגנים, קטניות ואפילו בשר ודגים – לפי המלצת רופא, כמובן.

מזונות מומלצים לטעימות לתינוק

בשלב הטעימות, מומלץ להציג לתינוק מזונות קלים לעיכול ועשירים בערכים תזונתיים. הנה רשימה קצרה:

  • פירות: תפוח, אגס, בננה, שזיף, ואבוקדו.
  • ירקות: בטטה, גזר, דלעת, קישוא, עדשים, כרובית] מלפפון
  • דגנים: אורז מבושל היטב בהרבה מים, שיבולת שועל, קינואה, כוסמת ירוקה.
  • בשרים: לתינוקות בוגרים מעט יותר, ניתן להציע מנות קטנות של בשר רך, טחון ונטול תיבול רב.

 מה לא לתת בטעימות לתינוק

לא כל מזון מתאים לתינוקות בשלב הטעימות, וחשוב לשים לב למזונות שיש להימנע מהם:

מזונות שיכולים לגרום לחנק: יש להימנע ממזונות קשים כגון ענבים שלמים, גזר חי, ואגוזים ועגבניות שרי , כמו כן לא ניתן מזונות שעלולים לחסום את קנה הנשימה.
דבש: דבש עלול להכיל חיידקים מסוכנים עבור תינוקות מתחת לגיל שנה, ולכן יש להימנע ממנו עד לגיל זה.
חלב ניגר: חלב ניגר בשתיה אינו מומלץ מתחת לגיל שנה.
מזונות עם מלח או סוכר: בתחילת המוצקים מערכת העיכול של התינוק עדיין מתפתחת, ולכן יש להימנע ממזונות מתובלים מדי ובמיוחד מלח וסוכר.כאשר נראה שמערכת העיכול שלהם עברה הסתגלות ניתן להשתמש בכל התבלינים מלבד קינמון שנחשב אלרגן ואגוז מוסקט שאינו מומלץ לתינוקות וילדים.

החשיבות של גיוון במזון

חשיפת התינוק למגוון טעמים, צבעים ומרקמים חשובה לפיתוח חושי ולהתנסות קולינרית מוקדמת. תינוקות שמנסים מגוון של מזונות כבר בשלב הטעימות, לרוב פתוחים יותר לטעמים שונים בהמשך החיים, מה שמסייע בפיתוח הרגלי אכילה בריאים מגיל צעיר. בכל האכלה ניתן לשלב בהדרגה או מזונות בעלי מרכיב אחד ושונה, מה שייקל עליו להתרגל לטעם ולמרקם החדש של כל מזון.

מסגרת נכונה ומהנה

כדי שחווית הטעימות לתינוק תהיה חוויה נעימה לתינוק ולהורים, כדאי לשמור על מספר עקרונות:

  • סביבה נינוחה: וודאו שהתינוק רגוע, ואינו מתחיל לגלות סימני עייפות.
  • מתן אפשרות לחקירה: אפשרו לתינוק לגעת במזון ולחוש את המרקם.
  • שיתוף המשפחה: אם מתאפשר, צרו סביבת ארוחה משפחתית כדי שהתינוק ירגיש חלק מהחווייה ויהנה מצפיה וחיקוי.
  • סדנת טעימות: בדקו את האופציה של סדנת מעבר למוצקים כדי להתחיל את הצעד הראשון בצורה חוויתית ותומכת.

סדנת טעימות לתינוק

טעימות מול ארוחות מלאות

בשלב הראשון, הטעימות הן יותר חוויית חקירה עבור התינוק, ופחות אכילה לשם שובע. לאחר מכן, בין גיל 8-9 חודשים, אפשר להתחיל לעבור בהדרגה לארוחות מלאות יותר. בשלב זה, הארוחות הופכות למקור מזון משלים לשעות בהן הוא לא יונק או שותה תמ"ל.

חשש לתופעות אלרגיות

כאשר מתחילים עם טעימות לתינוק, חשוב לשים לב לסימנים של תגובות אלרגיות. הנה כמה עקרונות שיעזרו להפחית את הסיכון ולהגיב בצורה נכונה במקרה הצורך:

1. מומלץ להציג מזון חדש לבד וללא שילובים עם מזונות אחרים. כך, במקרה של תגובה כלשהי, ניתן לזהות בקלות את המזון הגורם לה.
2. לאחר הצגת מזון חדש, כדאי לחכות 2–3 ימים לפני שמנסים מזון נוסף, כדי לעקוב אחר תגובות אפשריות. תופעות אלרגיות עלולות להופיע מיד, אך לעיתים גם לאחר כמה שעות או ימים.
3. שימי לב לסימנים כמו פריחה או אדמומיות (במיוחד סביב הפה והפנים), הקאות או שלשולים, קוצר נשימה, ונפיחות בשפתיים, בלשון או בפנים. תגובות חמורות, כגון קוצר נשימה או נפיחות נרחבת, דורשות טיפול רפואי מיידי.
4. בין המזונות שיכולים לגרום לתגובות אלרגיות נמצאים בוטנים שקדים סומסום , ביצים, חלב, סויה, דגים פירות טרופים. כיום, ההמלצה היא לחשוף את התינוק למזונות אלרגניים בשלבים מוקדמים – תוך מעקב זהיר – ולא לדחות את החשיפה לאחר גיל חצי שנה.
5. אם מופיעים סימני אלרגיה כלשהם, יש להפסיק את מתן המזון ולהיוועץ ברופא. במקרים חמורים כמו קוצר נשימה או נפיחות נרחבת, יש לפנות לקבלת טיפול רפואי דחוף. מומלץ כבר לבקש מהרופא מרשם לטיפות פנסטיל למקרה הצורך.

מעקב זהיר בשלב הטעימות מאפשר לזהות תגובות אלרגיות בצורה בטוחה, ולעזור לתינוק לפתח סובלנות למגוון רחב של מזונות בביטחון.

התינוק מסרב לאכול מה עושים?

זו תופעה טבעית, וחשוב לשמור על סבלנות. אפשר לנסות שוב לאחר מספר ימים ולא להפעיל לחץ.
מחקרים מראים כי ייתכן ויידרשו עד 10 ניסיונות עד שתינוק יקבל מזון חדש. חשוב לשמור על גישה חיובית וסבלנית.
טיפ – אם התינוק מגלה סימני כעס או רעב במהלך הטעימות אפשר להציע לתינוק סשן הנקה או מעט תמל לפני המוצקים וזאת כדי להקל עליו.

מיתוסים וטעויות נפוצות

מיתוס: כל תינוק חייב לאהוב כל מזון שמציעים לו.
מציאות: תינוקות מפתחים העדפות, ויכול להיות שיידרשו מספר פעמים כדי שהתינוק יקבל מזון חדש.
מיתוס: טעימות הן דרך להפסקת הנקה או מתן בקבוקים.
מציאות: טעימות נועדו להשלים את התזונה, ולא להחליף את ההנקה באופן מוחלט לפחות עד גיל שנה.
מיתוס: אם התינוק עושה פרצוף נגעל הוא אינו אוהב את המזון שהוצע לו
מציאות: התינוק עלול לעשות פרצוף נגעל ממרקמים שחדשים לו, ככל שנמשיך להציע החיך יתרגל למרקמים חדשים והוא יוכל להנות מהם.

חשוב לזכור. כשהתינוק גדל, הוא זקוק למזון נוסף לצד תמל חלב אם, אבל כל תינוק מתפתח בקצב שלו ולא כולם יהיו מוכנים למוצקים בדיוק בגיל 6 חודשים. תינוקות שנולדו מוקדם, במשקל לידה נמוך או עם בעיות רפואיות עשויים להמתין יותר. כדאי להתייעץ עם הגורם המטפל או יועצת הנקה לגבי הזמן המתאים להתחיל בהאכלה במוצקים.

שלב הטעימות ומעבר למוצקים זו למידה כמו כל למידה עם תרגול בשילוב חוויות נעימות ואווירה טובה תהיה לתינוק מוטיבציה להמשיך בתהליך הלמידה ולנסות מזונות חדשים.
חשוב לתת להם להתנסות באופן עצמאי כדי לאפשר חוויה חושית אקטיבית שיוסיפו משמעותית לתהליך הלמידה.
החשש שלנו כאמהות מחנק בשלב הטעימות עלול לעכב משמעותית את התהליך ועל כן חשוב ללמוד על כך וכמובן לקחת חלק בקורס החייאה לתינוקות שמעביר גורם מוסמך.
התהליך הזה אמור להיות כייפי ונעים גם עבורכן ואם אתן מרגישות קושי בהתנהלות וניהול זה עלול להלשיך גם על התינוקות ולהרשות עליהם ועל כן אל תהססו לפנות לגורם מקצועי לעזרה ותמיכה.

תמונה של עומר מלי הנגבי | יועצת הנקה מוסמכת  IBCLC
עומר מלי הנגבי | יועצת הנקה מוסמכת IBCLC

רוצה לתאם ייעוץ או לברר לגבי קורסים וסדנאות?
שלחי לי הודעה באינסטגרם או בוואטסאפ

לפרטים על הכנה להנקה, קליניקות הנקה וסדנאות נוספות

קבלי את מדריך
 "המסע להנקה" חינם

מקבץ שיעורים מרוכזים במייל בלי חפירות מיותרות 

*מה עומד לקרות רגע אחרי הלידה * רשימת ציוד * מהם המפתחות המנטליים בהנקה * כיצד להימנע מציפיות לא ריאליות * איך להכין את הסביבה שלך לתמיכה מיטבית ועוד… + חוברת "100 שאלות ותשובות על הנקה"

אם במקרה נרשמת ולא קיבלת דיוור, יש לבדוק בתיקיית פרומושן או ספאם.