ניתן לקבל מחזור בהנקה, אך הדבר תלוי בתדירות ועצימות ההנקה. הנקה מלאה ותכופה מעכבת את הביוץ והמחזור בשל השפעת ההורמון פרולקטין. עם זאת, ירידה בתדירות ההנקות שימוש במוצץ. בקבוקים או שילוב מזון מוצק יכולים להוביל לחזרת המחזור. גורמים נוספים כמו גיל, בריאות ולחץ משפיעים גם הם.
השפעת הנקה על המחזור
במהלך ההנקה, רמות ההורמון פרולקטין, האחראי על ייצור החלב, עולות. פרולקטין מדכא את הפרשת ההורמונים LH ו-FSH המגיעים מבלוטת יותרת המוח ואחראים על הביוץ. כתוצאה מכך, הביוץ מעוכב, והמחזור אינו מופיע.
ככל שההנקה תכופה יותר, במיוחד בלילות, כך עולה הסיכוי לעיכוב חזרת המחזור בהנקה. נשים המניקות באופן מלא עשויות להישאר ללא מחזור במשך חודשים ארוכים, ולעיתים אפילו שנה.
האם ייתכן שמחזור בהנקה יופיע לסירוגין?
כן, ייתכן שמחזור יופיע פעם או פעמיים במהלך ההנקה ואז ייפסק. השינויים בתדירות ועצימות ההנקה, כמו גם שינויים הורמונליים בגוף, יכולים לגרום למחזור לא סדיר או לסירוגין. תופעה זו נחשבת נורמלית ואינה מעידה בהכרח על בעיה רפואית. חשוב לעקוב אחר הגוף ולהתייעץ עם רופא במקרה של שאלות או חששות.
גורמים נוספים המשפיעים על מחזור בהנקה אחרי הלידה
בנוסף לתדירות ועצימות ההנקה, ישנם גורמים נוספים המשפיעים על חזרת המחזור:
- גיל האם: נשים מבוגרות יותר עשויות לחוות עיכוב ארוך יותר בחזרת המחזור בשל שינויים הורמונליים.
- מצב בריאותי: חוסר תזונתי, מחלות כרוניות או עייפות קיצונית יכולים לעכב את חזרת המחזור.
- לחץ נפשי: מתח ולחץ נפשי משפיעים על הפרשת ההורמונים ועלולים לעכב את הביוץ והמחזור.
- תרופות: תרופות מסוימות, במיוחד אלו המשפיעות על ההורמונים, עשויות לגרום לעיכוב בחזרת המחזור.
מתי זה משתנה?
ברגע שמתחילים לשלב מוצצים או בקבוקים, מזון מוצק בתזונת התינוק או להפחית את מספר ההנקות, רמות הפרולקטין יורדות, והגוף יכול לחדש את תהליך הביוץ. עם זאת, יש נשים שיקבלו מחזור תוך חודשים ספורים מהלידה, גם אם הן מניקות באופן מלא.
האם ניתן להניק בזמן המחזור?
כן, ניתן להניק במהלך הוסת ואין לכך כל מניעה רפואית. עם זאת, ייתכנו תופעות זמניות כמו ירידה בכמות החלב או שינוי בטעם החלב, שעלולות לגרום לאי שקט אצל התינוק. חשוב להמשיך להניק כרגיל, שכן היתרונות של חלב האם נשמרים גם בזמן המחזור.
האם מבייצים בהנקה?
ביוץ בזמן הנקה
נשים מניקות עשויות לבייץ במהלך ההנקה, אך הדבר תלוי במידה רבה בתדירות ההנקה ובעצימותה. ככל שההנקה תכופה יותר, רמות הפרולקטין נשארות גבוהות, מה שמדכא את הביוץ. עם זאת, כאשר תדירות ההנקות יורדת או כשמתחילים לשלב מזון מוצק, רמות הפרולקטין יורדות, והביוץ עשוי להתחדש.
ביוץ לפני המחזור הראשון
חשוב לציין שהביוץ הראשון לאחר הלידה מתרחש לפני הופעת המחזור הראשון. משמעות הדבר היא שאישה עלולה להיכנס להריון גם אם המחזור עדיין לא חזר. לכן, נשים שאינן מתכננות הריון נוסף צריכות לשקול שימוש באמצעי מניעה, גם בזמן ההנקה.
האם מניקות יכולות לחוות אי סדרים במחזור?
מחזור לא סדיר בהנקה
נשים רבות מניקות חוות מחזור לא סדיר לאחר הלידה, וזה נורמלי לחלוטין. רמות ההורמון פרולקטין, שמושפעות מתדירות ועצימות ההנקה, יכולות לגרום למחזורי וסת לא סדירים או נדירים. ייתכן שהמחזור יהיה קל יותר או שונה מזה שהכרת בעבר, ולעיתים יופיעו פרקי זמן משתנים בין מחזור למחזור.
האם יש סיבה לדאגה?
מחזור לא סדיר בהנקה הוא לרוב תוצאה של השינויים ההורמונליים בגוף ולא סימן לבעיה רפואית. עם זאת, אם יש לך חששות או תסמינים חריגים, מומלץ להתייעץ עם רופא כדי לשלול סיבות אחרות לאי סדר במחזור.
כיצד המחזור משפיע על ההנקה?
שינויים בייצור החלב
בימי המחזור, במיוחד לפני תחילתו, ייתכן שתחושי ירידה זמנית בכמות החלב. הדבר נובע מירידה ברמות ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון, שמשפיעים על יכולת ייצור החלב.
מחקרים מצביעים על כך שהירידה היא לרוב זמנית ומזערית, ובמקרים רבים התינוק אינו מושפע מכך.
שינוי בטעם החלב
בזמן המחזור, חלב האם עשוי להפוך למעט מלוח יותר בשל השינויים ההורמונלים האלה. חלק מהתינוקות עלולים להראות חוסר שקט או לסרב לינוק, אך תופעה זו חולפת תוך כמה ימים.
סימנים להופעת מחזור בהנקה?
שינויים בגוף האם
- תסמיני קדם-וסת: כאבי בטן, נפיחות, רגישות בשדיים ושינויים במצב הרוח.
- ירידה בייצור החלב: תחושת "ריקון" של השדיים, במיוחד בימים הסמוכים למחזור.
תגובות התינוק
- תינוקות מסוימים עשויים להראות אי שקט או סרב לינוק בעקבות שינוי בטעם החלב.
- אחרים עשויים לינוק בתדירות גבוהה יותר כדי לפצות על הירידה בכמות החלב.
כיצד להתמודד עם השינויים?
- שמירה על הנקה
- המשיכי להניק כרגיל, גם אם תחווי ירידה זמנית בכמות החלב.
- הנקה תכופה תסייע בשמירה על ייצור החלב.
- ניתן לשלב שאיבה לאחר ההנקות כדי לאותת לגוף שיש צורך מיידי בהגברת החלב.
איך עוד תוכלי להקל על עצמך
בימים אלו הקפידי על שתיה מרובה ומנוחה במידת האפשר. בתום המחזור התחושה תשתפר ומפלס הלחץ יירד.