תינוק פולט

תינוק פולט

תינוק פולט היא תופעה נפוצה ונורמלית שנובעת לרוב מחוסר בשלות של מערכת העיכול. בדרך כלל, הפליטות מגיעות לשיא בגיל 3 חודשים ונעלמות בהדרגה עד גיל חצי שנה עד שנה. ברוב המקרים, אין צורך לדאוג, אבל אם הפליטה מלווה בסימנים כמו ירידה במשקל או קשיי נשימה, מומלץ לפנות לייעוץ רפואי.

למה תינוק יונק פולט?

ישנן מגוון סיבות שעלולות להגביר פליטות אצל תינוקות יונקים ומשתנות מיונק ליונק. הפליטות נגרמות לעיתים כתוצאה מזרם חלב מהיר במיוחד, בעיקר בתחילת ההנקה, כאשר כמות החלב גדולה והזרם חזק. זה עלול לגרום לתינוק לבלוע יותר מדי חלב ולאוויר, מה שמוביל לפליטה​. לעיתים הפילטה תהיה כתוצאה מחוסר נוחות פיזיולוגית של התינוק בגלל המנח שלו ברחם או בגלל גרעפס תקוע. לעיתים זה יהיה בעקבות רגישות לחלב וסויה שהאם צורכת ולפעמים תינוק שיונק יותר ממה שהוא צריך ופשוט פולט שאריות.

מתי תינוק יונק פולט נחשב לנורמלי?

פליטות בתינוקות יונקים נחשבות לנורמליות כאשר התינוק מתפתח כראוי, עולה במשקל ואינו מראה סימני חוסר נוחות קיצוניים. גם אם התינוק פולט לאחר כל ארוחה, כל עוד אין תסמינים נוספים כמו חוסר נוחות קיצונית, ירידה במשקל, או קשיים בנשימה, אין מקום לדאגה​.

מתי לפנות לרופא בגלל תינוק יונק פולט?

במקרים מסוימים, פליטות אצל תינוקות יונקים עשויות להעיד על בעיה רפואית. סימנים שמחייבים התייעצות עם רופא כוללים ירידה במשקל, שיעול או חרחור בזמן הפליטה, אי שקט מתמשך, או אם הפליטה מלווה בקושי נשימתי​. בנוסף, ריפלוקס חריף, שבו חומציות הקיבה עולה אל הוושט וגורמת לדלקות, עלול להיות סיבה לפנות לייעוץ רפואי​.

איך להתמודד עם תינוק יונק פולט?

במקרים בהם התינוק שלך פולט תצטרכי בעיקר לעבוד בשיטה של ניסוי תהייה ולמידה.
הנה כמה טיפים להקטנת הפליטות:
1. האטת זרם החלב: אפשר לנסות לשנות את תנוחת ההנקה, נסי להשען אחורה בזמן ההנקה כדי שזרם החלב יחלש מעט. במקרים שזה לא מקל מספיק נסי לסחוט מעט חלב לפני ההנקה ובמקרים שהשד ממש גדוש אפשר לנסות גם לשאוב מעט, אבל רק מעט שהפעולה לא תגרום להגברת יצור החלב.
2. שינוי תנוחת הנקה – נסי להניק את תינוקך בתנוחה זקופה יחסית, כך שהתינוק יינק בזווית אנכית יותר.
3. גרעפס בזמן ההנקה: תינוקות יונקים יכולים לבלוע אוויר במהלך ההנקה, לרב התינוקות זה כלל לא יפריע אבל אם התינוק שלך פולט לעיתים קרובות​ חשוב להוציא אוויר (גרעפס) אחרי כל האכלה ולפעמים אפילו באמצע ההנקה.
4. הנקה רגועה: מומלץ להניק את התינוק כשהוא רגוע ולא כשהוא רעב מאוד, מכיוון שיניקה מהירה מדי עלולה להוביל לבליעת אוויר​ שתגרום לחוסר נוחות לאחריה ויתכן ותגרום לפליטה
5. שינוי תזונתי- אם כל השינויים האלו לא מקלים נסי להפסיק מוצרי חלב וסויה למינימום שבועיים בתקווה שתהיה הקלה והפחתה בפליטות.

מתי נפסקות הפליטות אצל תינוק יונק?

הפליטות בתינוקות יונקים פוחתות לרב עם הזמן וככל שהתינוק מתבגר. מתי שהוא בין גיל שלושה חודשים לחצי שנה, כאשר שרירי מערכת העיכול שלו מתחזקים, הפליטות נוטות להיעלם באופן טבעי​.

טיפים נוספים להקלת המצב כשהתינוק יונק ופולט

תנוחת מנוחה לאחר ההנקה: כאשר התינוק מסיים לינוק נסי להשאיר אותו עליך בתנוחה יחסית זקופה שהחלק העליון של גוף שלו יהיה זקוף ומעט מוגבה. זה עשוי לסייע למנוע פליטות על ידי הקטנת הלחץ על בית החזה והבטן. כאשר התינוק מסיים לינוק ונניח אותו על משטח קשיח הוא עלול לחוש בחוסר נוחות ולפלוט.
מניעת תנועה אחרי ההנקה: לאחר ההנקה, מומלץ להימנע מלהזיז את התינוק בצורה נמרצת ולהמתין מעט עד להנחתו.

לסיכום

פליטות אצל תינוקות יונקים הן תופעה שכיחה ונורמלית, במיוחד בשבועות הראשונים לחיים. יש לשים לב לסימנים שמעידים על בעיות רפואיות, אך ברוב המקרים, ניתן להקטין את הפליטות באמצעות שינויים בתנוחת ההנקה, הקפדה על גרעפס והאטת זרם החלב ותזונה מותאמת.

תמונה של עומר מלי הנגבי | יועצת הנקה מוסמכת  IBCLC
עומר מלי הנגבי | יועצת הנקה מוסמכת IBCLC

רוצה לתאם ייעוץ או לברר לגבי קורסים וסדנאות?
שלחי לי הודעה באינסטגרם או בוואטסאפ

לפרטים על הכנה להנקה, קליניקות הנקה וסדנאות נוספות

קבלי את מדריך
 "המסע להנקה" חינם

מקבץ שיעורים מרוכזים במייל בלי חפירות מיותרות 

*מה עומד לקרות רגע אחרי הלידה * רשימת ציוד * מהם המפתחות המנטליים בהנקה * כיצד להימנע מציפיות לא ריאליות * איך להכין את הסביבה שלך לתמיכה מיטבית ועוד… + חוברת "100 שאלות ותשובות על הנקה"

אם במקרה נרשמת ולא קיבלת דיוור, יש לבדוק בתיקיית פרומושן או ספאם.